Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με συμμετοχή των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Απροετοίμαστη αποδεικνύεται η Ελληνική Πολιτεία να διαχειριστεί το πρόβλημα της μαζικής εισροής χιλιάδων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Ελλάδα και Ιταλία, που σηκώνουν το κύριο βάρος αυτής της ροής, πρέπει να πιέσουν ώστε δοθούν ευρωπαϊκές λύσεις. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην προσυνεδριακή εκδήλωση, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της, με τη συμμετοχή των δήμων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και με θεματολογία την τουριστική ανάπτυξη, νησιωτική πολιτική και ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας.
Όχι το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση για τις προσφυγικές ροές – Δεν μπορούν να γίνουν τα νησιά χώρος υποδοχής προσφύγων
Η Ελληνική Πολιτεία, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους, ζητώντας μας να καλύψουμε με τις δικές μας δομές και τα δικά μας κονδύλια, τις ευθύνες της Κεντρικής Εξουσίας. Μας ζητά χώρους , χρήματα και προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, τη στιγμή που ως Αυτοδιοίκηση στερούμαστε τις υποδομές και τους πόρους για να στηρίξουμε τις δικές μας κοινωνικές δομές, τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Για άλλη μια φορά θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Αυτοδιοίκηση ως πειραματόζωο , αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε ως ΚΕΔΕ να μετατραπούν τα νησιά μας λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε χώρους υποδοχής προσφύγων. Δεν θα γυρίσουμε φυσικά την πλάτη σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ποτέ άλλωστε δεν το κάναμε αυτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε ούτε με την ασφάλεια των κατοίκων, ούτε με τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε και με τον τουρισμό, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον τόπο και τις τοπικές οικονομίες.
Η Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που της αναλογεί θα είναι εκεί να συνεισφέρει, αλλά πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμβάλλουν, στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής, που θα πρέπει να ορίσει η ίδια η Κυβέρνηση. Πρέπει να ξέρουμε από έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, πότε και πως θα εξετάζονται, πως θα στελεχωθούν οι χώροι υποδοχής, ποιος θα τους σιτίσει, που θα πάνε, ποιος θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο δημόσιας υγείας».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι σημείωσε ότι είναι αυτοί που έχουν νοιώσει περισσότερο από όλους πόσο δύσκολη έχει γίνει η καθημερινή λειτουργία, σε ότι αφορά στην έλλειψη πόρων αλλά και προσωπικού. Παράλληλα ο κ. Πατούλης προειδοποίησε ότι αν γίνουν πράξη διακηρύξεις όπως για πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης κι αντικατάστασης της από κάποια μορφής τοπική φορολογία, για κατάργηση της πρόβλεψης του μειωμένου ΦΠΑ, οι δήμοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
«Οι Δήμοι της νησιωτικής Ελλάδος είναι αυτοί που θα βρεθούν σε αδιέξοδο, αν γίνουν πράξη απόψεις από ανθρώπους άσχετους με τη λειτουργία του θεσμού μας, για πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης κι αντικατάστασης της από κάποια μορφής τοπική φορολογία. Έχουν αναρωτηθεί οι άνθρωποι αυτοί από πού οι νησιωτικοί Δήμοι θα αντλήσουν πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία και τις υπηρεσίες τους; Από τις μικρές σε μέγεθος τοπικές κοινωνίες; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που ζητούν να καταργηθεί η πρόβλεψη του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για συγκεκριμένα νησιά της χώρας μας; Λες και τα έσοδα από το ΦΠΑ των νησιών είναι αυτά που θα καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργεί η σπάταλη κεντρική κυβέρνηση».
Όχι στη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων για αποπληρωμή δανείων – Όχι στην αύξηση ΦΠΑ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αντίθετος δήλωσε επίσης και με τη δέσμευση από την Τράπεζα της Ελλάδας των χρημάτων των Δήμων.
«Επαναλαμβάνω ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Όπως είμαστε και αντίθετοι με τις απόψεις που κυκλοφορούν, ότι θα δεσμευτούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές.
Την θέση αυτή τη διατυπώσαμε προς την Κυβέρνηση με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο και αν χρειαστεί, θα την επαναλάβουμε με ακόμη πιο δυναμικό. Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω το μερίδιο της στο λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων , κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση».
Για τις αλλαγές στον Καλλικράτη
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης και στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του μοντέλου διοικητικής οργάνωσης της χώρας καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Καλλικράτη.
«Ο Καλλικράτης, τόνισε ο Γ. Πατούλης, αποδείχθηκε αναποτελεσματικός κι αυτό το βιώσατε στο μέγιστο βαθμό οι Δήμοι της νησιωτικής χώρας. Πρέπει λοιπόν το μοντέλο αυτό να αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη πέραν των άλλων κι αυτό που καλούμε νησιωτικότητα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο, που θα λαμβάνει υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, διορθώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις που ήδη έχουν επισημανθεί. Ως Κ.Ε.Δ.Ε. θα είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση για να προωθήσουμε μέσα από το διάλογο με το ΥΠΕΣ τις αναγκαίες αλλαγές. Θεωρούμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο μοντέλο οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης και αναβάθμιση της θεσμικής μας λειτουργίας, αν αυτή δεν στηρίζεται σε ισχυρές οικονομικές βάσεις». Αναφερόμενος ειδικότερα στις χωροταξικές αλλαγές, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «πρέπει να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες».