Γ. Πατούλης: Είναι ελπιδοφόρο οι πολίτες να θέλουν να εκπαιδεύονται , να μαθαίνουν νέα πράγματα , να βελτιώνουν τις ικανότητές τους και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.»
Με τη διάλεξη του Εκπαιδευτή σε θέματα Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων κου Μάνου Παυλάκη, με θέμα: «Η ανάπτυξη της επικοινωνίας μας, μέσα από τους κανόνες της συναισθηματικής νοημοσύνης», ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα ακόμη μάθημα του πρώτου θεματικού κύκλου « Η Τέχνης της Επικοινωνίας», από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Δήμο Αμαρουσίου.
Οι κύριες ενότητες που ανέπτυξε ο κ. Παυλάκης στους σπουδαστές σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος είναι:
–Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας: Η αυτοεπίγνωση, η αναγνώριση δηλαδή των συναισθημάτων μας την ώρα που δημιουργούνται θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της Συναισθηματικής Νοημοσύνης.
–Ο έλεγχος των συναισθημάτων μας: η ικανότητα αυτή σχετίζεται με τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι καταστάσεις της ζωής. Η ικανότητα αυτή οικοδομείται πάνω στην αυτοεπίγνωση.
–Η εξεύρεση κινήτρων για τον εαυτό μας: Η ικανότητα για αυτοέλεγχο επιτρέπει την προσήλωση της προσοχής σε συγκεκριμένους στόχους, τη στοχοθεσία, την αυτοκυριαρχία και τη δημιουργικότητα.
–Η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων: η ικανότητα αυτή αφορά την ενσυναίσθηση που είναι θεμελιώδης δεξιότητα.
–Η διαχείριση των σχέσεων μας: Η ικανότητα αυτή αναφέρεται στην ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων των άλλων.
Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, που αναγνώστηκε μετά το πέρας του μαθήματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ζήλο και την προσήλωση των σπουδαστών που συμμετέχουν στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, στο μήνυμά του ο κ. Πατούλης ανέφερε:
«Αγαπητοί φίλοι και Δημότες,
Από την πρώτη στιγμή, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αγκάλιασα αυτή την αξιόλογη προσπάθεια της ίδρυσης του παραρτήματος του ΑΛΠ στο Μαρούσι για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής , και σήμερα νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διαπιστώνω ότι το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων παραμένει όχι μόνο αμείωτο αλλά και μεγαλώνει, ενώ άλλοι τόσοι ενδιαφερόμενοι για το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο είναι σε αναμονή.
Πέρα από την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος νιώθω μέσα μου ευτυχής, διότι είναι ελπιδοφόρο οι πολίτες να θέλουν να εκπαιδεύονται , να μαθαίνουν νέα πράγματα , να βελτιώνουν τις ικανότητές τους και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.»
Το Τμήμα του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Μαρούσι, κατά τα πρότυπα του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Κρήτης, τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.