Το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων, που συνδιοργάνωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και ο Δήμος Αμαρουσίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου.
Τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων της Αθήνας περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία διαμορφώθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου, και στο τέλος υπεγράφη από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας κο Γιώργο Πατούλη, ως οικοδεσπότης του συνεδρίου, από τον Διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ., Δρα Άγι Τσουρό και από όλους τους Δημάρχους και υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πόλεων που συμμετείχαν.
Η Διακήρυξη απευθύνει έκκληση «στην ηγεσία κάθε πόλης, σε όλους τους επικεφαλής του χώρου της Υγείας, αλλά και σε όλους όσοι ζουν σε αστικά περιβάλλοντα να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια για ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον».
Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με τον Διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ., Δρ. ΄Αγι Τσουρό, ο οποίος συνοψίζοντας τα όσα έλαβαν χώρα, τόνισε ιδιαίτερα την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Π.Ο.Υ., η οποία περιλαμβάνει 5 πυλώνες: 1) διακυβέρνηση, ηγεσία και λογοδοσία, 2) άνθρωποι, πορεία της ζωής και τρωτότητα, 3) υποστηρικτικά περιβάλλοντα υγιούς διαβίωσης, 4) αστικός σχεδιασμός και ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και 5) υπηρεσίες και δυνατότητες για τη δημόσια υγεία. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους παράγοντες τόσο από πλευράς Π.Ο.Υ., όσο και από ελληνικής πλευράς που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του συνεδρίου.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου, υπογραμμίζοντας: «Σύνεδροι από 56 χώρες, εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ., ειδικοί από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, μέλη των κατά τόπους δικτύων, και επίσημοι εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών δήμων μοιράστηκαν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, και γιόρτασαν τα 25 χρόνια του Κινήματος Υγιών Πόλεων. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε πολλή δουλειά ακόμη για να υλοποιηθεί το όραμα των πόλεων που δεσμεύονται σε θέματα υγείας και ποιότητας ζωής• ωστόσο το Συνέδριο αποτύπωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί έως τώρα, και τη μεγάλη ευαισθητοποίηση του κοινού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»
Στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου, ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ελληνική παρουσία με παρουσιάσεις καλών πρακτικών που εγκρίθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης του Π.Ο.Υ., 22 Δήμων του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, οι οποίοι απέσπασαν από τους παριστάμενους ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια και πολλούς επαίνους. Ήταν η πρώτη φορά που οι Δήμοι της χώρας μας, μέλη του Εθνικού μας Δικτύου, είχαν όχι απλώς μια ισχυρή παρουσία αλλά έδειξαν με τις παρουσιάσεις τους τις καλές πρακτικές τους και τον υψηλό βαθμό δέσμευσής τους ως Υγιείς Πόλεις. Ιδιαίτερους επαίνους ενδιαφέρον και ευνοϊκά σχόλια απέσπασαν οι παρουσιάσεις των Δήμων μας σχετικά με την αντιμετώπιση και τις δράσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στην παρουσίαση του καθηγητού κου Γερουλάνου που κλήθηκε ειδικά από τον Π.Ο.Υ. να παρουσιάσει το θέμα Υγεία και Πόλη στην Αρχαία Ελλάδα, στην ολομέλεια του Συνεδρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα και απέσπασε τον θαυμασμό και τους επαίνους όλων των παρισταμένων.
Πριν από τη λήξη του Συνεδρίου, σε ειδική τελετή απονεμήθηκαν από τον Δρα Άγι Τσουρό, τα διπλώματα για την ευδόκιμη συμμετοχή τους στην 5η Φάση του Προγράμματος στις πιστοποιημένες πόλεις και τα πιστοποιημένα Εθνικά Δίκτυα. Το αντίστοιχο Δίπλωμα απονεμήθηκε στον Δήμο Αμαρουσίου και το Εθνικό μας Δίκτυο, Ειδικό Δίπλωμα στις πόλεις που μετέχουν στο Δίκτυο των Υγιών Πόλεων και πιστοποιούνται συνεχώς από την πρώτη Φάση του Προγράμματος (1988-1993), καθώς και τα νέα Διπλώματα πιστοποίησης σε 4 πόλεις που μόλις πιστοποιήθηκαν για την 6η Φάση, μεταξύ των οποίων από ελληνικής πλευράς, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού.
Στο συνέδριο οργανώθηκαν μια σειρά από στρογγυλές τράπεζες ελληνικού ενδιαφέροντος από διάφορους φορείς της χώρας:
Τέλος, ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις που ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών (PRAKSIS, Περιοδικό δρόμου Σχεδία, vivliothiki.org, Monumenta, Παιδειατροφή, Ε.Δ.Ο.Κ.) υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Μακρυνού.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις χώρες:
Αλβανία, Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Δανία, Δημοκρατία Τσεχίας, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κένυα, Κολομβία, Κορέα, Κουβέιτ, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μαλδίβες, Μολδαβία, Μπενίν, Ναούρου, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Νορβηγία, Νότιος Κορέα, Ολλανδία, Ομάν, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τόγκο, Τουρκία, Φινλανδία.
Το επόμενο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί στο Κουόπιο της Φινλανδίας, τον Ιούνιο 2015.