- Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στην 7η ημερίδα της Α Παιδιατρικής κλινικής του Αγλαΐα Κυριακού
Με το βλέμμα στραμμένο στο άρρωστο παιδί και στους γονείς του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης χαιρέτισε τις εργασίες της 7ης ημερίδας της Α Παιδιατρικής κλινικής του Αγλαΐα Κυριακού, τονίζοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι διαχρονικά δίπλα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους απέναντι στις νομοθετικές ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν άδικα την ποιότητα της ζωής τους.
Ο κ. Πατούλης μίλησε για τις ακρωτηριαστικές περικοπές εργαστηρίων και μονάδων που αποκλείουν χιλιάδες παιδιά από τη δυνατότητα της διάγνωσης και της θεραπείας και την έντονη διαμαρτυρία του ΙΣΑ για την κατάργηση των Μονάδων Κυστικής Ίνωσης, της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Αγ. Σοφία και των άλλων Εργαστηρίων. Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος από το θεράποντα γιατρό, καταγγέλλοντας τον απαράδεκτο Νόμο Λοβέρδου περί αποκλειστικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας. «Καταφύγαμε μέχρι το ΣτΕ και ζητήσαμε επισταμένως την ακύρωση αυτού του επαίσχυντου Νόμου που αφαιρεί από το γιατρό το αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής της θεραπείας για τον ασθενή του. Διάγουμε μία εποχή που ολοένα και περισσότερα φάρμακα εκλείπουν από τη θεραπευτική φαρέτρα των ασθενών μας….ολοένα και περισσότερα φάρμακα γίνονται «απαγορευμένα» για τις χιλιάδες ανασφάλιστους χρόνιους ασθενείς που τα χρειάζονται…και φυσικά δε μπορούν να τα πληρώσουν γιατί είναι πολύ ακριβά… Τονίσαμε ιδιαίτερα το τεράστιο πρόβλημα που ανέκυψε με φάρμακα, διατροφικά σκευάσματα και αναλώσιμα, τα οποία βγήκαν από τις λίστες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και μπήκαν στις οικονομικές δαπάνες που επωμίζονται οι ίδιοι οι γονείς.»
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δε δίστασε να αναφερθεί στο μεγάλο αγώνα που δίνει ο ΙΣΑ για τα παιδιά με αναπηρία, για τη διατήρηση Ιδρυμάτων όπως το Σικιαρίδιο, για την άρτια στελέχωση των ΚΕΠΑ και για τα δικαιώματα των παιδιών με χρόνια και σπάνια νοσήματα. «Ζητήσαμε την άμεση ένταξη όλων των περιφερειακών Μονάδων Πρόληψης Αιμοσφαιρινοπαθειών στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων που υπάγονται, και ταυτόχρονα κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα πολυμεταγγιζόμενα παιδιά που κινδύνευσαν από ελλείψεις αντιδραστηρίων στα νοσοκομεία.»
Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης συνεχάρη την παιδιατρική κοινότητα που συμμετέχει σε πολύ υψηλά ποσοστά στον εθελοντισμό, όμως τόνισε ότι «κάθε εθελοντική προσφορά μέσα στο ιατρικό λειτούργημα είναι ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται μέσα από ελεγχόμενες διαδικασίας και συγκεκριμένα λειτουργικά standards: «Σε όλους τους εθελοντές γιατρούς μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί σε ανασφάλιστους, άπορους και οικονομικά εξαθλιωμένους ασθενείς, αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια. Όμως, ας μην ξεχνάμε, ότι δε φτάνει να παρέχεται μία υπηρεσία δωρεάν. Πρέπει ο φορέας που την παρέχει να διασφαλίζει την ποιότητά της και να την εκτελεί μέσα από την ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού του κάθε ασθενή. Π.χ. ο δωρεάν εμβολιασμός πρέπει να γίνεται μέσα από ένα πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο πλαίσιο, να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες κεντρικού ελέγχου, χωρίς φαινόμενα αντιποίησης του παιδιατρικού επαγγέλματος. Από την άλλη πλευρά, έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο φορουμ παιδιατρικών συμβουλών στο διαδίκτυο, στις οποίες πολλοί γονείς καταφεύγουν, γιατί πιστεύουν ότι γλυτώνουν μια ιατρική επίσκεψη ή γιατί θεωρούν ότι έχουν γρήγορα την πληροφορία που επιθυμούν. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει κάθε ενέργεια ιατρικής πράξης ή ιατρικής ενημέρωσης, από οποιονδήποτε φορέα και αν προέρχεται, αρκεί να γίνεται με τρόπο πιστοποιημένο και βάσει της κείμενης νομοθεσίας.»
Την ημερίδα συντόνισε η Διευθύντρια της Α΄Παιδατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Α&Π Κυριακού κα Σταμογιάννου με έγκριτους ομιλητές, παρουσία μεγάλου πλήθους της παιδιατρικής κοινότητας της Αθήνας.