Ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσεων και ξεχωριστών παράλληλων εκδηλώσεων φιλοξενείται από 29 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 2013 στο Helexpo Palace με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου. Το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις – Χριστούγεννα 2013» που διοργανώνει το περιοδικό «Αθηνόραμα» με την υποστήριξη, επίσης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της Ελλάδας, εξαιρετικές ελληνικές γεύσεις, μοναδικές γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής από δημοφιλείς σεφ, όλα με έντονο το γιορτινό πρόσημο.
Πρόκειται για ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός που συμπυκνώνει τη χαρά της γιορτής, την απόλαυση των γεύσεων και ταυτόχρονα προωθεί την ιδέα του «πατριωτικού καταναλωτισμού» ως ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή συγκυρία στο κρίσιμο σταυροδρόμι ανάπτυξης, ανανέωσης και ανάτασης που χρειάζεται η Ελλάδα.
Περισσότερα από 150 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των μικρών Ελλήνων παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους, θα συναντηθούν με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα μαζί με σύγχρονες ελληνικές δημιουργίες.
Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρου εις άκρον της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στο φεστιβάλ Ελλήνων μικρών ποιοτικών παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα.
Η επίσκεψη στο φεστιβάλ θα είναι μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων από τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και ντελικατέσεν, γνωστών και νέων παραγωγών, που διαμορφώνουν μία καινούρια εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων.
Παράλληλες εκδηλώσεις θα εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ με πλούσια θεματολογία και παρουσιαστές μερικούς από τους πιο δημοφιλείς σεφ (Δημήτρης Σκαρμούτσος και Χρόνης Δαμαλάς, Λευτέρης Λαζάρου, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, Έκτωρ Μποτρίνι, Γιάννης Λουκάκος, Διονύσης Αλέρτας, Χριστόφορος Πέσκιας, Ολιβιέ Καμπανιά, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Ηλίας Σκουλάς), συγγραφείς (Ηλίας Μαμαλάκης, Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση), γευσιγνώστες (Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιώργος Λούκας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θάλεια Τσιχλάκη, Αργύρης Τσακίρης, Σωτήρης Γεωργίου, Μαρία Κατσούλη), bartenders (Άρης Χατζηαντωνίου), καθώς και ο αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης Άρης Γιαννακόπουλος.
Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ, στο Εστιατόριο, θα στηθεί ένα μοναδικό γευσιγνωστικό χάπενινγκ. Πέντε διάσημοι και αγαπημένοι σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Έκτωρ Μποτρίνι, Γιάννης Μπαξεβάνης, Δημήτρης Σκαρμούτσος) ξεφυλλίζουν παλιά τετράδια, θυμούνται χαρούμενα οικογενειακά τραπεζώματα και προτείνουν τα προσωπικά τους χριστουγεννιάτικα πιάτα. Ακριβώς δίπλα, ο ιστορικός «Κωνσταντινίδης» θα δημιουργήσει ένα ολόκληρο Ζαχαροπλαστείο με θεαματική διαμόρφωση. Προτείνοντας παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και γλυκούς νεωτερισμούς, οι επισκέπτες θα μπορούν να συνοδεύσουν τα γλυκά του με διαλεχτούς καφέδες και αφεψήματα. Το κρασί και η μπίρα θα έχουν ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ όχι μόνο με τα 30 περίπου περίπτερα παραγωγών τους, αλλά και με το Wine & Beer Bar όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να πιούν διαλεχτά ελληνικά κρασιά με το ποτήρι και μερικές από τις καλύτερες μπίρες που παράγουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, τρώγοντας εξαιρετικά αλλαντικά και εκλεκτά τυριά. Πολύ πρωτότυπο θα είναι το Cocktail Bar, όπου ο mixologist της εταιρείας Καρούλιας Άρης Χατζηαντωνίου, θα ετοιμάζει καινοτομίες, δημιουργώντας γαλανόλευκα κοκτέιλ αποκλειστικά με ελληνικά αποστάγματα και κρασιά.
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν να ψηφίσουν για να αναδείξουν τα καλύτερα προϊόντα που θα παρουσιαστούν από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια δώρα. Επίσης, επιτροπή ειδικών θα απονείμει Βραβεία Συσκευασίας, διαλέγοντας τις πιο ξεχωριστές εμφανίσεις προϊόντων.
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, κάτοχοι Artemis Card θα μπορούν να επωφεληθούν έκπτωσης εισόδου 50%.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ είναι διαθέσιμα στο site http://www.elladagiortigefseis.gr/, όπου μπορεί επιπλέον να γίνουν κρατήσεις για τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Το φεστιβάλ θα λειτουργεί κατά τις εξής ημέρες και ώρες:
Helexpo Palace (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι)
Παρασκευή 29/11, 4-9 μ.μ.
Σάββατο 30/11, 10 π.μ.-9 μ.μ.
Κυριακή 1/12, 10 π.μ.-9 μ.μ.