Τις προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν οι μελλοντικές «έξυπνες» πόλεις και να επωφεληθούν οι πολίτες από τη λειτουργία τους, επεσήμανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο Smart and Sustainable Cities. Μέσα από το παράδειγμα του Δήμου Αμαρουσίου και τις πρωτοβουλίες και συνεργασίες που έχει αναλάβει σε διάφορους τομείς ο κ. Πατούλης, παρουσίασε πώς «χτίζεται» το μοντέλο της «έξυπνης» πόλης που, εάν θέλει να επιτύχει τους στόχους της, δεν μπορεί να νοηθεί αποκομμένη από το εγχώριο και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης, επεσήμανε γιατί το όραμα της «έξυπνης» πόλης για να ευοδωθεί θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ανθρώπους και όχι στις υποδομές και στις υπηρεσίες. «Όσοι σχεδιάσουν να επενδύσουν πολιτικά ή οικονομικά στο μέλλον σε τεχνολογίες και λύσεις που προωθούν το μοντέλο της «έξυπνης» πόλης, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι το όραμα της «έξυπνης» πόλης μπορεί να οδηγηθεί σε αποτυχία εάν οι κάτοικοι των σημερινών αλλά και μελλοντικών πόλεων αντιμετωπιστούν μόνον ως καταναλωτές και όχι ως πολίτες. Θα πρέπει να παραμείνουν ανθρωποκεντρικές. Για να έχουν ισχυρά θεμέλια οι «έξυπνες» πόλεις απαιτείται, επίσης, συνεργασία με τοπικούς και παγκόσμιους φορείς, ενσωμάτωση και διάχυση της ήδη αποκτηθείσας τεχνογνωσίας για αυξημένη αποδοτικότητα μέσω διαλειτουργικών προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών».
Με βασική προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα οι νέες τεχνολογίες και θα επιλεγούν οι κατάλληλοι τρόποι για την ενεργοποίηση των κατοίκων – πολιτών, μέσα από τις μελλοντικές «έξυπνες» πόλεις θα προκύψει ένα νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που θα μεταφράζεται σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, σε δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, σε βελτίωση των δεικτών δημόσιας υγείας, σε αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, σε καλύτερη καθημερινότητα για τους κατοίκους των έξυπνων πόλεων.
Υπηρετώντας τη φιλοσοφία αυτή, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ήδη υλοποιήσει μια σειρά από έργα και δράσεις στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των μεταφορών, της βελτίωσης των δημοτικών υποδομών, της χρήσης νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ προγραμματίζει και νέα.
«Χτίζοντας» το μοντέλο της μελλοντικής «έξυπνης» πόλης ο κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις παρακάτω συμμετοχές του Δήμου Αμαρουσίου σε έργα και προγράμματα:
-
Πρόγραμμα «Ενεργειακοί Πρεσβευτές» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την υποστήριξη των οικογενειών για την καλύτερη διαχείριση όσον αφορά στην κατανάλωση νερού, θερμότητας και ρεύματος.
-
Έργο PEPESEC με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών ενεργειακού σχεδιασμού για την πραγματοποίηση της δημιουργίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Ενεργειακής Βιωσιμότητας.
-
Έργο PRO-EE. Στο πλάισιο του έργου αυτού πραγματοποιήθηκε μια σειρά κοινών προμηθειών για ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
-
Έργο SEC-BENCH, το οποίο εξέτασε κυρίως το ενεργειακό αντίκτυπο των Δημοτικών Κτιρίων.
-
Έργο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΖΩΗΣ – ΠΝΟΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, μέσα από το οποίο επιτεύχθηκε η δημιουργία ενός δικτύου πεζόδρομων, διαπλατυσμένων πεζοδρομιών και ποδηλατοδρόμων, σε συνδυασμό με αναπλάσεις πλατειών.
-
Αυτοματοποιημένο Σύστημα Διάθεσης Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, ένα αποδοτικό και προσιτό σύστημα δημόσιας μεταφοράς.
-
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος 100 kWp στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.
-
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη στροφή της κοινωνίας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που προβλέπει παρεμβάσεις που πληρούν τα κριτήρια του Δήμου τόσο για εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πραγματοποιηθούν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια, σχολεία κλπ.
-
Εργασίες αναβάθμισης του δικτύου δημοτικού φωτισμού με αντικατάσταση ενεργοβόρων παλαιών φωτιστικών με νέας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης φωτιστικών σωμάτων.
-
Βιοκλιματική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Αμαρουσίου.
-
Έγκριση πρότασης Δήμου Αμαρουσίου για να χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης σε Γειτονιές του Αμαρουσίου, που προβλέπει τη δημιουργία μιας διαδρομής πεζών και ποδηλάτων που θα συνδέει τον κατακερματισμένο αστικό ιστό αλλά θα λειτουργεί και ως πνεύμονας πρασίνου του Δήμου, αφού θα είναι κατασκευασμένη με βιοκλιματικά στοιχεία με στόχο να επηρεάσει θετικά το τοπικό μικροκλίμα.
-
Ευρωπαϊκό Έργο AIDA που στοχεύει στην επίσπευση της εισόδου των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας στην αγορά.
-
Έργο “Recycling@Home” με στόχο να συμβάλει στη συσχέτιση των καθημερινών δραστηριοτήτων των νοικοκυριών με την σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας ένα πιλοτικό μηχάνημα χωριστής συλλογής και ελαχιστοποίησης του όγκου 6 οικιακών ανακυκλώσιμων αποβλήτων.
-
Ευρωπαϊκό Έργο «Καθαρή Οδήγηση», στόχος του οποίου είναι η ενθάρρυνση και η προώθηση της χρήσης αυτοκινήτων που παράγουν χαμηλά επίπεδα CO2.
-
Έργα Ενεργειακές Γειτονιές 2 και ZEroCO2 με σκοπό την προώθηση μιας πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.