Ομιλία Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και επιπτώσεις στην υγεία» στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ με θέμα την Κλιματική Αλλαγή στο Ηράκλειο της Κρήτης
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, έκρουσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΠΕΔ Κρήτης.
Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά πρωτοστατεί σε δράσεις για την προάσπιση και την πρόληψη της υγείας των πολιτών, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι και σχετικά με αυτό το ζήτημα οφείλει να μην μείνει αδιάφορη και να συμβάλλει στην εφαρμογή πολιτικών, που στόχο θα έχουν την εξεύρεση λύσεων.
Ειδικότερα διατρέχοντας στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της, το 2016, στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, κατά την οποία υπέγραψε το κείμενο της Διακήρυξης των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή, το οποίο υπεγράφη συνολικά από 1.000 δημάρχους του κόσμου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP- 21.
Το κείμενο αυτό, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αποτελεί δέσμευση για παγκόσμια συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών, δράσεων και λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα χίλιοι δήμαρχοι από όλο τον κόσμο υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν:
1. Να εφαρμόσουν και να παράγουν στρατηγικές υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων μέχρι το 2020.
2. Να θέσουν στέρεες βάσεις και να επιτύχουν μακροπρόθεσμους στόχους
3. Να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους δημότες, αυτό που θα τους παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και θα προστατεύει στο έπακρο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
4. Να διαφυλάσσουν τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.
5. Να συνδράμουν στην προσπάθεια βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης, ώστε απο κοινού να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Επικαλούμενος σχετικές μελέτες ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η κλιµατική αλλαγή µπορεί να προκαλέσει, µεταξύ άλλων :
α) Αυξηµένη θνησιµότητα λόγω της αύξησης της θερµοκρασίας, αλλά και συγχρόνως µειωµένη θνησιµότητα στις λιγότερες θερµές χώρες για τον ίδιο λόγο,
β)Μεγαλύτερη συχνότητα επιδηµιών µεταδοτικών ασθενειών λόγω πληµµυρών και ακραίων καιρικών φαινοµένων,
γ) Υπολογίσιµες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία λόγω της µετακίνησης πληθυσµών εξαιτίας της αύξησης της στάθµης των θαλασσών και της αυξηµένης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινοµένων.
Παράλληλα ανέφερε πως σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας, οι κλιµατικές αλλαγές και η υπερθέρµανση του πλανήτη, αναµένεται να επιφέρουν σηµαντικές επιπτώσεις στην υγεία και πρόσθεσε:
«Οι επιπτώσεις αυτές θα προέλθουν από τις αυξανόµενες καταιγίδες, πληµµύρες, κύµατα ξηρασίας και φωτιές που θα επηρεάσουν τα αποθέµατα νερού, τη παραγωγή υγιεινών τροφών, και τη γενικότερη διαχείριση των συστηµάτων υγείας. Η αύξηση της θερµοκρασίας θα συµβάλλει στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιµότητας που σχετίζονται µε τη διατροφή και την ποιότητα του νερού και του αέρα».
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως το ζήτημα είναι σύνθετο, απαιτεί συνέργειες, όραμα, πρακτικές λύσεις και πρόσθεσε πως «η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποβεί από πρόβλημα σε ευκαιρία, αρκεί να μην αδρανήσουμε άλλο».
Στη συνέχεια τόνισε πως η προστασία της υγείας των πολιτών είναι βασικό καθήκον της Πολιτείας και διαβεβαίωσε πως η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της Πολιτείας που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον πολίτη, είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, ευαισθητοποιώντας, κινητοποιώντας και υλοποιώντας νέες πολιτικές.
«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και σε αυτή την ευθύνη. Με αφετηρία το Συνέδριο του Ηρακλείου, ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και όχι αποσπασματικές ενέργειες» σημείωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Σάββας Χιονίδης Δήμαρχος Κατερίνης, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ και Πρόεδρος Επιτροπής, Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. .
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά οι αποσπασματικές ενέργειες εστιάζονται μόνο στα οικονομικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «είναι αναγκαίο όλα τα έργα να συνοδεύονται από βιοκλιματική αξιολόγηση και μελέτη. Είναι αδιανόητο να μην χρησιμοποιούνται ψυχρά υλικά στις δημόσιες υποδομές».
Στο Συνέδριο απέυθυνε χαιρετισμό και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λ.Αυγενάκης.
Στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «στην προσπάθεια της πατρίδας μας για εθνική ανόρθωση, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αποφασιστικής σημασίας» και πρόσθεσε πως «στόχος μας στη ΝΔ είναι να δημιουργήσουμε ανάμεσά μας στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στις παθογένειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πηγάζουν, όπως επισήμανε, από την ασφυκτική παρέμβαση του κεντρικού Κράτους, τις συνόψισε στις εξής:
– Oικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας.
– Δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο.
-Υπερβολική γραφειοκρατία, που -ουσιαστικά- αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.
– Κατακερματισμένη νομοθεσία.
Επιπρόσθετα σχολιάζοντας τη δρομολογούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση
τόνισε πως το πόρισμα της Επιτροπής του υπ. Εσωτερικών «κινείται στη
λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής
αναλογικής ».
Επιπρόσθετα σχολιάζοντας τη δρομολογούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση τόνισε πως το πόρισμα της Επιτροπής του υπ. Εσωτερικών «κινείται στη λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής αναλογικής». Εάν η σημερινή Κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του
εκλογικού νόμου, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα αλλάξει
αμέσως μια τέτοια ρύθμιση που αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας τη δρομολογούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση τόνισε πως το πόρισμα της Επιτροπής του υπ. Εσωτερικών «κινείται στη λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής αναλογικής» και πρόσθεσε: «Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην απλή αναλογική για την Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια ρύθμιση είναι χτύπημα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αποτρέπει τη σταθερότητα της διοίκησης και αποδυναμώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εάν η σημερινή Κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα αλλάξει αμέσως μια τέτοια ρύθμιση που αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Θέλουμε μια αυτοδύναμη και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και ελεγχόμενη κυρίως από αυτόν» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Στην επίτευξη του στόχου αυτού, καθοριστικό ρόλο θα έχει η αναβαθμισμένη, ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μεταρρύθμιση και ο συνολικός εξορθολογισμός της θα απελευθερώσει δυνατότητες που έχει η χώρα. Είμαι βέβαιος ότι, τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση αυτών των στόχων η ΚΕΔΕ θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος».