Στο προσυνέδριο του Αγρινίου παρουσιάζονται οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δήμων.
Ο μεγάλος μας στόχος είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες της προσυνεδριακής εκδήλωσης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Αγρίνιο, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της, 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική, και η οποία εξετάζει ζητήματα που αφορούν τη θεσμική λειτουργία των ΟΤΑ, την Ισότητα, καθώς και την οργάνωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Επισυνάπτεται η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο περιβάλλον που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια υπέστη τις σημαντικότερες περικοπές, χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο και κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της προσαρμογής της σε ένα νέο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης της χώρας, τον Καλλικράτη, ο οποίος σχεδιάστηκε πρόχειρα, εφαρμόστηκε βιαστικά και το κυριότερο, δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς οικονομικά από την Πολιτεία. Παράλληλα η Αυτοδιοίκηση, στην καρδιά της κρίσης, σήκωσε εξαιτίας της απουσίας του Κράτους, το κύριο βάρος για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας
Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού , οι Δήμοι μας, είναι αυτοί που κάποιοι θέλουν να αφήσουν εκτός από τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, που αποτελεί την τελευταία ίσως ευκαιρία για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πνοής στις πόλεις μας, με δεδομένη τη δημοσιονομική ασφυξία της χώρας μας» συμπληρώνοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αυτή που μπήκε για μια ακόμη φορά στο μάτι της Κεντρικής Εξουσίας, αφαιρώντας της ουσιαστικά μέσα από το άρθρο 45 του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ρόλους κι αρμοδιότητες , που αφορούν τη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων. Μέρος των οποίων θέλουν να αποδώσουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μαζί φυσικά με τους πόρους των ευρωπαϊκών κοινωνικών ταμείων».
Δεν φοβόμαστε τις ρήξεις με όσους μας υποτιμούν
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ είναι αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με όσους συστηματικά επιχειρούν την υποβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου, να αφαιρέσουν αρμοδιότητες «και να φορέσουν ένα ψεύτικο κοινωνικό πρόσωπο, προκειμένου να αποκομίσουν πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας» .
«Είμαστε αποφασισμένοι, είπε ο Γ. Πατούλης, να πάμε κόντρα στις δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν να αντιληφθούν πως είμαστε ο θεσμός του Κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στους πολίτες και τις καθημερινές τους δυνάμεις. Ασφαλώς και δεν αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η αυτοσκοπό η σύγκρουση. Προτιμούμε τη συνεργασία, αρκεί η συνεργασία αυτή να είναι ισότιμη» επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Καμία απόφαση, κανένας Νόμος που επηρεάζει τη λειτουργία των Δήμων και τη ζωή των πολιτών, δεν μπορεί να λαμβάνεται χωρίς να ακούγονται οι απόψεις μας. Κάθε άλλη μεθόδευση, από όπου κι αν προέρχεται , θα αποτελεί για μας casus belli.».
Μας ενώνουν πολλά με το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε πως οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους , αντίθετα, είναι πάρα πολλά αυτά που μας ενώνουν.
«Γνωρίζετε βέβαια καλά, τόνισε, ότι κάποιοι επιχειρούν υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, να σπείρουν ζιζάνια και να δυναμιτίσουν τη σχέση μας, επηρεασμένοι προφανώς από το γεγονός ότι δεν ασκούν καμία πολιτική επιρροή στα κεντρικά όργανα των δύο θεσμών.
Θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου τίποτε, ούτε ακόμη και το πρόσφατο νομοσχέδιο που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να μην μπορέσει να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Θα διαφυλάξουμε όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει σε όλη τη χώρα μέσα από την ισότιμη συνεργασία μας».
Είμαστε υπέρ της αλλαγής του Καλλικράτη
Σε ότι αφορά την αλλαγή του Καλλικράτηο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε:
«Ως ΚΕΔΕ έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης της χώρας. Το ζητούμενο όμως δεν είναι μια ακόμη αλλαγή σε ένα αποτυχημένο σύστημα, αλλά μια αλλαγή που θα βελτιώσει πραγματικά τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών.
Είναι θετικό το γεγονός πως και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βούτσης, έχει αναγνωρίσει πως για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του νέου Καλλικράτη, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τα 4 δις ευρώ που χρειάζονται για να πετύχει το νέο εγχείρημα. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, θα αποτύχει και η νέα προσπάθεια.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υπέρ των αλλαγών στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης» .
Υποχρέωση του Κράτους η χρηματοδότηση των Δήμων
Όσον αφορά τα οικονομικά των δήμων υπογράμμισε ότι «η κρατική χρηματοδότησης προς τους Δήμους από την Κεντρική Εξουσία δεν είναι ελεημοσύνη, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν, αλλά υποχρέωση. Οι πραγματικές προθέσεις αυτών που προωθούν απόψεις περί κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης , είναι να μετακυλήσουν κι άλλα βάρη στις πλάτες των πολιτών, χωρίς να περικόψουν τα υφιστάμενα.
Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει δημοσιονομική αποκέντρωση, χωρίς όμως νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Οι θέσεις μας είναι επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό, ψύχραιμο και βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα διάλογο στο θέμα αυτό.
Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω το μερίδιο της στο λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων , κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση».
Ανάπτυξη χωρίς Δήμους δεν υπάρχει
Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόβαλε τις θέσεις της, μεταξύ των άλλων για αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου, τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 2 δις ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων, με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων
Η Αυτοδιοίκηση αναφορικά με τα κοινωνικά προγράμματα, διατύπωσε τη θέση της ΚΕΔΕ ότι δηλαδή η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείρισή τους.
«Γι αυτό δικαιωματικά μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση μελλοντικών προγραμμάτων, όπως αυτό για την αντιμετώπιση της φτώχειας για τους επιπλέον λόγους ότι πληροί μία σειρά από κριτήρια όπως την «εγγύτητα», τη συμπληρωματικότητα», την «ιδιαιτερότητα» και τη «αποκέντρωση».
Οι ανατροπές που φέρνουν το καινούριο, θα έρθουν από την Αυτοδιοίκηση
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που ξεπερνά τα ξεπερασμένα πλέον κομματικά στεγανά. Αγκαλιάζει όλους τους πολίτες.
«Εμείς πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση που θα διατυπώνει και θα προωθεί υπεύθυνες θέσεις και απόψεις, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα στηρίζει τις αναγκαίες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση μεταρρυθμίσεις, με γνώμονα όμως το συμφέρον των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του θεσμού, επιδιώκοντας την σαφή οριοθέτηση στη σχέση Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης.
Πιστεύουμε επίσης ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και στην συνολική προσπάθεια για την υιοθέτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της πατρίδας μας, μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστική.
Μέσα από τη διαδικασία του Συνεδρίου μας , βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο:
στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας. Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί. Οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, μπορούν να γίνουν μόνον με ανατροπές. Ανατροπές που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ανατροπές που θα φέρουν το καινούριο, στη θέση του παλιού, περνούν από την Αυτοδιοίκηση».