Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η Ευρώπη θα αλλάξει. Η αλλαγή αυτή καθίσταται επιβεβλημένη, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε μορφή τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται, η οποία απειλεί τις ευρωπαϊκές αξίες και το μοντέλο της ανοικτής κοινωνίας που έχουμε επιλέξει να ζούμε.
Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Να τις υπερασπιστούμε ενωμένοι όλοι οι Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρήσκευμα , με δυναμισμό κι αυτοπεποίθηση.
Η Ελλάδα οφείλει να δώσει δυναμικό παρόν σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Μας αφορά το πρόβλημα, αφού είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» μιας περιοχής που την χαρακτηρίζει η αστάθεια, η ένταση και η ανεξέλεγκτη ροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και τα αρμόδια όργανα της. Να μην περιμένει απαθής να αποφασίσουν άλλοι , γι αυτά που αφορούν εμάς. Δεν έχουμε το δικαίωμα της αδράνειας, γιατί ο φόβος που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι η προσφυγική κρίση, ενδέχεται να οδηγήσει στην απόφαση για κλείσιμο των συνόρων. Κι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν στο έδαφος τους πρόσφυγες. Αν αυτό γενικευτεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που είτε βρίσκονται ήδη εντός των συνόρων μας. Είτε πρόκειται να εισέλθουν τις επόμενες εβδομάδες από την Τουρκία.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη χώρα και την κοινωνία μας. Οι επιπτώσεις στην ασφάλεια, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην εξωτερική πολιτική, στην κοινωνική συνοχή, θα είναι ολέθριες.
Γι’αυτό οφείλουμε να δράσουμε άμεσα. Ενωμένοι. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κι όχι με ιδεοληψίες.
Απαιτείται να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις , το οποίο πρώτα και πάνω από όλα, είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι ζήτημα σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών, κι όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει καταρχήν τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί από κοινού το αναγκαίο αυτό εθνικό σχέδιο. Χωρίς αποκλεισμούς. Και στη συνέχεια να αναζητήσει διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι ευρωπαϊκές και να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές μας ανάγκες.
Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις η εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι προϋπόθεση για να διαχειρισθούμε με εθνικά επωφελή τρόπο τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. και η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια. Με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επέδειξε μέχρι σήμερα, σηκώνοντας ουσιαστικά μόνη το κύριο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος στην Πατρίδα μας.