Γ. Πατούλης: «Ενίσχυση της χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ, ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένος ΦΠΑ θα ανακόψουν την πορεία παρακμής στα νησιά και στους ορεινούς Δήμους της χώρας»
Την άμεση λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να ανατραπεί η πορεία παρακμής των νησιωτικών και ορεινών Δήμων στη χώρα ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή πως με δεδομένη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των περιοχών αυτών είναι απαραίτητο «να υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των νησιωτικών και ορεινών Δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)».
Παράλληλα επαναδιατυπώνει την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς στις περιοχές αυτές καθώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ θέτει και το θέμα της κινητικότητας.
Συγκεκριμένα επισημαίνει την ανάγκη να γίνει αποδεκτή η πρόταση να ισχύσει το μέτρο της κινητικότητας, ειδικά για αυτές τις περιοχές, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου προέλευσης καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρει, οι ήδη αποψιλωμένοι Δήμοι των περιοχών αυτών, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω.
Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης επισυνάπτει στην επιστολή, τις θέσεις της ΚΕΔΕ στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των αναπτυξιακών προοπτικών στις περιοχές αυτές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα του πρόσφατου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα προτείνεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός Ειδικού Προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία κεφάλαια :
1. ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Θεωρούμε απαραίτητη την εκπόνηση ενός «οριζόντιου» κανονιστικού πλαισίου που θα εισάγει στην ισχύουσα νομοθεσία, που αφορά το σύνολο των ασκούμενων σε τοπικό επίπεδο δημοσίων πολιτικών, ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των μικρών ορεινών και νησιωτικών περιοχών και τις σχετικές αρμοδιότητες και πόρους στους αντίστοιχους Δήμους.
2. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Προτείνουμε, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως το «ΘΗΣΕΑΣ»), να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, που θα αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού, την πραγματοποίηση των επενδύσεων και την επιδότηση των λειτουργιών που θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσής τους (μεταφορικό ισοδύναμο, επιδότηση ανταποδοτικών υπηρεσιών αραιοκατοικημένων περιοχών, δράσεις πολιτικής προστασίας κλπ), καθώς και για τη στήριξη των νησιών που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό και των ορεινών περιοχών που έχουν προαναχωρησιακά κέντρα.
3. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Προτείνουμε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη διασφάλιση της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης των λειτουργιών των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, με αξιοποίηση και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Παράλληλα εκτός του εγκεκριμένου ειδικού προγράμματος τηλε–υποστήριξης των 85 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, προτείνουμε να χρηματοδοτηθούν και άλλα ανάλογα προγράμματα (τηλε–ιατρικής, ωρίμανσης έργων για το ΕΣΠΑ, επίλυσης του προβλήματος των ευρυζωνικών υποδομών στις «λευκές περιοχές» κλπ).
Ολοκληρώνοντας την επιστολή, ο κ. Πατούλης ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προγραμματιστεί άμεσα μία συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ προκειμένου, όπως αναφέρει, να γίνει μία αναλυτική ενημέρωση για τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και να αναζητηθούν από κοινού δόκιμες λύσεις για την αποτελεσματική και ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι της χώρας.
Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη: