Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη
κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
«Μέσα από τη συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας και της Γερμανίας, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές δράσεις. Σε συνεργασίες και συνέργειες με εταίρους Δήμους από τη Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά και με ιδιώτες επενδυτές της χώρας σας, που διαθέτει ως οικονομία όχι μόνο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης αλλά και τεχνογνωσία και εμπειρίες αποτελεσματικών και καινοτόμων πρακτικών και πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σήμερα στις εργασίες της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, στην ατζέντα της οποίας είναι η εξεύρεση λύσεων για επίκαιρα αλλά και μελλοντικά θέματα των ελληνικών και γερμανικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Σκοπός μας, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι να καταστήσουμε τους Δήμους των δύο χωρών μας, μέσο για την επίτευξη του στόχου που αποτυπώνεται εύστοχα στον τίτλο της Συνέλευσής μας. «Ο Δήμος γκρεμίζει το τείχος της κρίσης». Να αποτελέσει η κρίση, που ταλανίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, από πρόβλημα σε ευκαιρία.
Ευκαιρία ανάληψης νέων δράσεων και πρωτοβουλιών σε διάφορα επίπεδα, αλλά και αφορμή για την ανάπτυξη νέων διεθνών συνεργειών και συνεργασιών, που θα καταστήσουν την Αυτοδιοίκηση γενικότερα και τους Δήμους μας ειδικότερα, βασικούς μοχλούς για το νέο αναπτυξιακό άλμα της Ευρώπης, που είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή οικονομία.
Ενώ παράλληλα μέσα από αυτό το νέο αναπτυξιακό άλμα θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη ως έναν ενιαίο χώρο που θα διασφαλίζει και στο μέλλον μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής, την ευημερία και την ασφάλεια των κατοίκων πολιτών της. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η φιλοδοξία μας, να παραμείνει η Ευρώπη ο ιδανικός τόπος για να ζει και να εργάζεται κανείς .
Και η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Αναφερόμενος ο Γ. Πατούλης στη συνεργασία των ελληνικών και γερμανικών Δήμωνείπε ότι αυτή αναπτύσσεται σε πλήθος από θεματικούς άξονες.
Παράλληλα τόνισε ότι παρά την οικονομική κρίση που έχει δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, οι ελληνικοί Δήμοι διαθέτουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια :
· Να διαχειρίζονται με επιτυχία κι αποτελεσματικότητα σε ετήσια βάση πόρους ύψους 6, 5 δις €.
· Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μελλοντικά έσοδα από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
· Δηλαδή μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, οι ελληνικοί Δήμοι θα διαχειριστούν ποσά άνω των 40 δις , όταν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα θα είναι μόλις 20 δις ευρώ.
· Οι ελληνικοί δήμοι διαθέτουν ένα ακόμη πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Έχουν τη μικρότερη έκθεση σε δανεισμό από σχεδόν όλους τους δήμους της Ευρώπης.
· Παράλληλα, οι δανειακές τους υποχρεώσεις καλύπτουν το 64% των απαιτήσεων και διαθέσιμων τους. Αυτό και μόνο το στοιχείο αναδεικνύει τις προοπτικές αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
· Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούνται από όλους τους έγκριτους αναλυτές και μελετητές πολύ μεγάλες. Ο κορεσμός του ελληνικού συγκεντρωτικού κράτους έχει επέλθει.
«Για να γίνουν κατανοητές οι προοπτικές της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, επιτρέψτε μου να αναφέρω δύο μόνο νούμερα: ο μέσος όρος εσόδων ή δαπανών της ευρωπαϊκής ΤΑ, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου 11,6% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3,5 %».
«Από τα παραπάνω στοιχεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προκύπτει ότι η μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτική κι επωφελής. Οι δήμοι μας γνωρίζουν πολύ καλά, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις προοπτικές των τοπικών αγορών και κοινωνιών.
Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο είναι συνεργασίες που θα μας διασφαλίσουν: Αμοιβαία επωφελείς λύσεις, αποτελεσματικές και καινοτόμες προτάσεις, δράσεις που θα κατευθύνονται κυρίως στην βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Τα αντικείμενα που δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα η Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, όπως είπε ο Γ. Πατούλης είναι τα εξής:
· Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
· Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
· Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων.
· Κοινωνική καινοτομία.
· Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών.
· «Έξυπνες» πόλεις.
· Τουριστική ανάπτυξη.
· Παραγωγή και προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων.
«Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, υπάρχει η ειλικρινής πρόθεση να καταστεί η συνεργασία μας πιο ουσιαστική, καταρχήν σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών μας.
Αλλά και σε ζητήματα υψηλής πολιτικής, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά την άσκηση των δικών μας αρμοδιοτήτων και πολιτικών. Θεωρώ ότι η ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο και φωνή στα ζητήματα της κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτόν τον αναβαθμισμένο ρόλο θα τον αποκτήσουμε μόνον αν τον διεκδικήσουμε όλοι μαζί».