Γ. Πατούλης: Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθούν όσα περισσότερα φοινικοειδή στο Μαρούσι
Τη διαδικασία ψεκασμού με βιολογικά σκευάσματα στους φοίνικες της οδού Φοινίκων καθώς και στους φοίνικες στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού, που πραγματοποίησαν για 2η φορά τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου, παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος και επανέλαβε την πρόθεση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθούν όσα περισσότερα φοινικοειδή στο Μαρούσι.
Μετά τα συμπεράσματα που επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος για τη διάσωση των φοινικοειδών στις 13 Μαΐου, και αφορούσαν στον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης, ο Δήμος συνεχίζει τη δύσκολη προσπάθεια του για τη διάσωση των δένδρων. Το Τμήμα Πρασίνου έχει αναλάβει και σε σταθερή μηνιαία βάση θα συνεχίσει τις εκχύσεις με βιολογικά σκευάσματα στα προσβεβλημένα εμβληματικά φοινικοειδή δέντρα της πόλης σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή τους. Προς το παρόν έχουν προγραμματιστεί άλλες 10 εφαρμογές και εν συνεχεία θα κριθεί εάν θα υπάρξουν και άλλες. Πρόκειται για τη μόνη ασφαλή για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον παρέμβαση.
Εξειδικευμένο συνεργείο υπό την επίβλεψη της Περιβαλλοντολόγου Καλλιόπης Βαρελά, με τη συνεργασία της Προϊσταμένης του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Κατερίνας Κορώνη, και με την υποστήριξη των εξωτερικών συνεργείων και της Δημοτικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε με ειδικό μηχάνημα έκχυση των νηματωδών Steinernema Carpocapsae με προσθήκη χιτοζάνης, βιολογικό υλικό ελεγμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην καρδιά κάθε προσβεβλημένου δέντρου στις δύο δεντροστοιχίες επί της οδού Φοινίκων. Επίσης, έγινε προληπτική έκχυση του φαρμάκου σε δέντρα που κρίθηκαν ύποπτα για προσβολή. Μετά την οδό Φοινίκων η έκχυση βιολογικών σκευασμάτων συνεχίστηκε και στα φοινικοειδή στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε άλλα σημεία της πόλης όπου υπάρχει συγκέντρωση φοινικοειδών και εμφανίζουν ή υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσουν συμπτώματα προσβολής.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών μέσω φυλλαδίου οδηγιών για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να περισώσουν τα προσβεβλημένα φοινικόδεντρα που έχουν στους κήπους και στους ιδιωτικούς τους χώρους. Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν το φυλλάδιο, επίσης, από το Δημαρχείο Αμαρουσίου, ενώ είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή και στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου
www.maroussi.gr.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο σημείο ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, μετά το πέρας της διαδικασίας υπογράμμισε τη σταθερή βούληση της Δημοτικής Αρχής να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθούν όσα περισσότερα φοινικοειδή στο Μαρούσι.
«Πρόθεσή μας είναι να διασώσουμε όσους περισσότερους φοίνικες μπορούμε στην πόλη μας. Παρά την εξαιρετική δυσκολία που υπάρχει να δοθεί ριζική λύση στο πρόβλημα της προσβολής των φοινικοειδών από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, όπως μας επισημάνθηκε και από τους επιστήμονες κατά την πρόσφατη ημερίδα για τη διάσωση των φοινίκων που διοργανώσαμε στο Δήμο μας, έχουμε ήδη ξεκινήσει και επισταμένα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να διασώσουμε με φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλή για τη δημόσια Υγεία μέσα τους «εμβληματικούς» φοίνικες στο Μαρούσι. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η πολύ προσεκτική δουλειά που γίνεται από τους εργαζομένους μας σε βάθος χρόνου θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα νέα για τη σωτηρία των φοινικοειδών θα είναι καλά».
Παρούσα στη διαδικασία της 2ης έκχυσης στα φοινικόδεντρα της οδού Φοινίκων ήταν και η υπεύθυνη για την καθημερινότητα του πολίτη και ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη.