Τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσων έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ πρότειναν τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων στον Υπουργό Υγείας
Δεκαεπτά σημαντικές προτάσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, έκανε στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης που είχαν οι πέντε μεγαλύτεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας με τον Υπουργό Υγείας.
Ειδικότερα κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Ανδρεά Λυκουρέντζο, τα Προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, που συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας τόνισαν την ανάγκη να δοθεί μάχη για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κάθε πολίτη σε υπηρεσίες Υγείας ποιότητας και να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν μεταξύ άλλων στον Υπουργό Υγείας να καθιερωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα βάσει εισοδηματικών φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης. Και να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ.
«Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μία ισοβαρή συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης και θα ενισχυθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και κάνουν αγώνα για να επιβιώσουν», σχολίασε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλης.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει ένας διαρκής διάλογος για να παραχθούν οι θεσμικές αλλαγές και να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος.
Ειδικότερα τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων, μεταξύ άλλων, πρότειναν στον Υπουργό Υγείας τα εξής:
-
τη δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
-
την πρόβλεψη σαφούς χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των 570.000.000 ευρώ των παλαιοτέρων οφειλών
-
την χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών
-
την αποπληρωμή των οφειλών των εφημεριών των ειδικευόμενων και των νοσοκομειακών γιατρών και την μη περαιτέρω μείωση του μισθού τους κατά 18% όταν έχει προηγηθεί η ακρωτηριαστική περικοπή της τάξεως του 40%.
-
την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τον κατά τόπο Ιατρικό Σύλλογο τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους
-
τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)
-
τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα»
-
το συμψηφισμό των οφειλομένων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των ιατρών από ασφαλιστικούς φορείς με οφειλές τους προς την εφορία
-
την αύξηση κρατικής επιχορήγησης στο 0,6% και μετά στο 1% τουλάχιστον του ΑΕΠ
-
την ανακοστολόγηση Ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε επίπεδα πραγματικών δεδομένων κόστους οφέλους.
-
την χορήγηση άδειας λειτουργίας των μικροβιολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων από τους Ιατρικούς Συλλόγους αφού η χορήγησή της από την περιφέρεια οδηγεί σε καθυστερήσεις που ξεπερνούν τον ένα χρόνο.
Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, πάροχοι και χρήστες Υγείας οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας και στην κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.