Παραβρέθηκαν 15 Δήμαρχοι και συνολικά περισσότεροι από 80 αιρετοί εκπρόσωποι από 45 Δήμους του Δικτύου, γιατροί και άλλοι υγειονομικοί, καθώς και πλήθος κόσμου από την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κύριος Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και τη σοβαρότητα που χαρακτηρίζει το έργο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Δήμοι εν μέσω οικονομικής κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη των τοπικών πληθυσμών αλλά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη των οικονομικά ασθενών και ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Ο κύριος Πατούλης ζήτησε την αντιστροφή της υποδοχής της άμεσης φορολογίας των πολιτών και των επιχειρήσεων ώστε αυτή να πηγαίνει καταρχήν στους Δήμους. Έτσι, αφού οι Δήμοι καλύψουν τις προσφερόμενες κοινωνικές και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Πολίτες, τότε να αποδώσουν το υπόλοιπο στο κράτος.
Χαιρετισμό επίσης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου και Πρόεδρος ΕΟΦ, Καθηγητής κύριος Γιάννης Τούντας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της αλλαγής προτύπων και συμπεριφορών του τοπικού πληθυσμού, ώστε να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διαβίωσης και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά παραδείγματα της παιδικής παχυσαρκίας και του καπνίσματος των νέων.
Βασικός ομιλητής του Συνεδρίου επίσης, ήταν ο Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής οικονομικών της Υγείας κύριος Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το οικονομικό μοντέλο με βάση το οποίο πρέπει να κινηθεί ο Δημόσιος Φορέας ώστε να υπάρξει ισότητα στην πρόσβαση και αποτελεσματικότητα στη διάθεση των πόρων.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με την υποδοχή των Συνέδρων από όλη την Ελλάδα, με το χρώμα της τοπικής παράδοσης, με τοπικούς Θρακιώτικους χορούς. Η εξαιρετική φιλοξενία του Δήμου Αλεξανδρούπολης σηματοδότησε τη δέσμευση του Δήμου στις αρχές και τις αξίες του Δικτύου.