Έκτακτη συνάντηση είχαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά κ.κ. Πατούλης, Εξαδάκτυλοςκαι Πλατανησιώτης προκειμένου να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Καραγιάννης, ο οποίος εξέθεσε τα προβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με την πρόληψη των κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή.
Μετά το πέρας της συνάντησης οι κ.κ. Πατούλης, Εξαδάκτυλος και Πλατανησιώτης δήλωσαν τα εξής:
«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε δημόσια τα κενά και τις παραλείψεις σε θέματα δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής τα οποία καθώς σχετίζονται με πληθυσμούς που εισέρχονται στη χώρα υπό το καθεστώς βίας, δημιουργούν έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έλληνες πολίτες ασχολήθηκαν κατ’ επανάληψη με την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών που έχουν από δεκαετίες εκριζωθεί, πυροδοτώντας ενίοτε και εντάσεις σε τοπικές κοινωνίες. Οι μεταδοτικές νόσοι που υφίστανται σε χώρες από τις οποίες στην Ελλάδα φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να σταματούν στα σύνορα της χώρας μας. Για το σκοπό αυτόν είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα εμβολιαστικής πολιτικής και καταγραφής των εμβολιασμών για όλους όσους εισέρχονται, που θα εκτελείται κατά την άφιξη τους οπότε και θα πρέπει να εφοδιάζονται όλοι με αντίστοιχο βιβλιάριο.
Οι εμβολιασμοί που γίνονται σήμερα στους καταυλισμούς ανάλογα με την διαθεσιμότητα εμβολίων, παρά την προφανή χρησιμότητα τους, δεν αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες του Π.Ο.Υ. για τις μεταδοτικές νόσους που υφίστανται στις διάφορες χώρες προέλευσης για να εκπονηθεί ανάλογο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εκτελείται από όλους όσους προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στους πληθυσμούς αυτούς υπό την παρακολούθηση του Υπουργείου. Υφίσταται επίσης ανάγκη συγκεκριμένοι πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με την προέλευση τους να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων πριν την εκδήλωση νόσων. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΠΥΓ οφείλει να συνεργάζεται, να απαντά και να ενημερώνει με επιστημονικούς όρους τις τοπικές κοινωνίες και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στο Δήμο Λαγκαδά επισημαίνουμε ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ακόμα απάντηση προς την επιστολή του Δημάρχου. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπονηθεί και πρόγραμμα εμβολιασμού για όλους όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς και για τις τοπικές κοινωνίες που έρχονται σε επαφή. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει αλλάζοντας ύφος, να εργαστεί με σοβαρότητα, σαφήνεια και διαφάνεια προς την κατεύθυνση αυτή, εγκαταλείποντας τη σημερινή τακτική «πολιτικής» διαχείρισης προβλήματος.
Τέλος, καθώς η παραμονή των πληθυσμών παρατείνεται, προκύπτει και η ανάγκη δημιουργίας μόνιμων αποχετευτικών συστημάτων και λουτήρων καθώς η χρήση χημικών τουαλετών για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνιστά σπατάλη.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς δηλώνουμε ότι αναμένουμε αλλαγή τακτικής από το Υπουργείο Υγείας, και για το λόγο αυτό θα παρακολουθούμε την υιοθέτηση των αυτονόητων και αναγκαίων αυτών μέτρων, τα οποία αν είχαν εφαρμοστεί εξαρχής, πολλές αναίτιες εντάσεις θα είχαν αποφθεχθεί».