Γ. Πατούλης : Η ΤΑ οφείλει να στηρίξει τις γυναίκες και άνδρες πολίτες, με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης
Tην ανάγκη σύμπραξης και συντονισμού των συναρμόδιων φορέων για την βέλτιστη επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι, εξαιτίας του ότι διανύουμε μία περίοδο οξείας ανθρωπιστικής κρίσης, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί κύρια πύλη εισόδου και διέλευσης προσφύγων, είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπογράψουμε το εν λόγω Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ώστε να προσυπογράψουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την διευκόλυνση της διαδικασίας.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού οφείλει να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις για να διευκολυνθεί το έργο των φορέων όπως περιγράφεται στο Πρωτόκολλο, και αφορά στην παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και στα παιδιά τους.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδεικνύοντας διαχρονικά σεβασμό στις αξίες και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συναινεί σ’αυτό το κοινό πλαίσιο διαδικασιών με στόχο τον εντοπισμό, την παραπομπή και την φιλοξενία στους Ξενώνες των Δήμων καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα αντίστοιχα Συμβουλευτικά της Κέντρα, σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας καθώς και στα παιδιά τους. Οι κοινωνικές της υπηρεσίες ήταν και θα είναι πάντα στην διάθεση των πολιτών μας αλλά και όσων χρήζουν βοήθειας, υπηρετώντας ισότιμα τις ευαίσθητες ομάδες πολιτών, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και με την συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακολουθηθούν οι εγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς όλες τις ωφελούμενες (πρόσφυγες και μη), να τηρηθούν οι όροι λειτουργίας των Ξενώνων και των Συμβουλευτικών Κέντρων ώστε να μην αξιοποιηθούν καταλλήλως μεν οι δομές, χωρίς αυτό να αποβεί εις βάρος των δημοτών μας.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, στηρίζοντας τις γυναίκες και άνδρες πολίτες, με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην αλλαγή της κουλτούρας όσον αφορά στην ίση πρόσβαση των γυναικών σε αυτές.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι στήριξε ο ίδιος την σύνταξη του Πρωτοκόλλου, ενώ πιστεύει ακράδαντα ότι θα το υιοθετήσουν στην πράξη οι Δήμοι και οι Δημότες.
Στην ημερίδα, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αν. Σαλτερής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Φ. Βρύνα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ε. Αγαθοπούλου και η Συντονίστρια για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία της UNFPA, Felicia Jones.