Σε συνέδριο για τον γυναικολογικό καρκίνο που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» και η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης. Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε την κοινωνιολογική προσέγγιση ασθενών με καρκίνο, τα ιστολογικά και απεικονιστικά ευρήματα του γυναικολογικού καρκίνου, τη χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπιση, τις διατροφικές συνήθειες και τις μεθόδους πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε για την τεράστια σημασία της πρόληψης, τόσο σε πρωτογενές επίπεδο, μέσα από τον εμβολιασμό του HPV όσο και σε δευτερογενές επίπεδο, μέσα από τον προσυμπωματικό έλεγχο του τεστ Παπανικολάου. Ιδιαίτερα τόνισε ότι: «Απαραίτητη κρίνεται μια καθολική Εθνική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και έγκυρα την ΠΑΝΔΗΜΙΑ της γυναικολογικού καρκίνου χωρίς να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μιλήσαμε πολλές φορές για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών. Απαντήσαμε με σφοδρότητα σε αυτούς που περικόπτουν οριζόντια και αδιάκριτα τα φάρμακα και τις εξετάσεις από τους ασφαλισμένους καρκινοπαθείς και τους καλούν να πληρώσουν τη συμμετοχή της ογκολογικής περίθαλψης των ασφαλισμένων που πολλές φορές είναι πολλαπλάσια του μηνιαίου εισοδήματος του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος δεν έχει πολλές επιλογές, ψάχνει το φάρμακό του, πολλές φορές δε το βρίσκει, όταν το βρει, ακολουθεί ένας Γολγοθάς για να το προμηθευτεί…ενω ο καρκίνος συνεχίζει την πορεία του. Και εκεί χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και στο επερχόμενο αυτό αδιέξοδο των ασφαλιζόμενων, προστίθεται και το τεράστιο αδιέξοδο των ανασφάλιστων ογκολογικών περιστατικών».
Ο κος Πατούλης τόνισε, κλείνοντας, ότι στην προσπάθεια αυτή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αγωνίζεται καθημερινά για να προάγει μια πολιτική υγείας ισότιμη για όλους τους πολίτες, είτε είναι φτωχοί και ανήμποροι, είτε μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Αγωνίζεται για ένα Σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί βάσει κανόνων και ελεγκτικών μηχανισμών, με μόνο στόχο τη διασφάλιση της ιατρικής αξιοπρέπειας και της παροχής υπηρεσιών υγείας πάντα προς όφελος της ογκολογικής ασθενούς.