30 χρόνια ιατρός και από το 2011 πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, 12 Δήμαρχος Αμαρουσίου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, η επόμενη πρόκληση για τον Γιώργο Πατούλη είναι η Περιφέρεια Αττικής.
Η κάμερα του euronews τον συνάντησε στο κέντρο του Χαλανδρίου στο πλαίσιο των περιοδειών του στους 66 Δήμους της Αττικής.
«Πρέπει να βάλουμε όλη μας την εμπειρία, όλη μας τη γνώση και την αυτοδιοικητική διάθεση για να πάμε την Περιφέρεια μπροστά. Η Περιφέρεια Αττικής σχετίζεται άμεσα με το πως ο πολίτης θα είναι ασφαλής, υγιής και με το πως θα αναπτυχθούν οι τοπικές κοινωνίες, γιατί εκείνη διαχειρίζεται τους πόρους της Ευρώπης, τους δικούς της πόρους και τους εθνικούς πόρους», δηλώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Γιώργου Πατούλη είναι η αναζήτηση των πόρων προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.
«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης. Δηλαδή, να υπάρχουν δυνατότητες συνεργειών με τις τοπικές κοινωνίες, με το επιχειρείν, με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε να αναζητήσουμε χρήματα. Να αναζητήσουμε νέους πόρους με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά εμείς μέχρι σήμερα κρατάμε ομπρέλα και μέσα από την Ευρώπη και μέσα από την ομογενειακή δύναμη και μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι όλα αυτά να δημιουργήσουν ένα απέραντο εργοτάξιο στην Αττική, ώστε να δημιουργήσουμε τοπική ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και τελικά να φέρουμε και τους νέους μας πίσω»
Ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλεί τις δυνατότητές του. Τους πρώτους μήνες του 2020 όποιος εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μείζον πρόβλημα εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Γιώργος Πατούλης εξηγεί: «Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή έχει την μεγαλύτερη χωματερή, εκείνη της Φυλής. Μεγάλη ευθύνη έχει και η κυρία Δούρου και ο κύριος Σγουρός. Διαχειρίστηκαν επί χρόνια πολλά χρήματα. Δεν δημιουργήσαν καμία πολιτική για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, για την εκπαίδευση στην διαλογή στην πηγή και τελικά δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα του σύμμεικτου απορρίμματος που να φτάνει στο 10%, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη»
Η Αττική βίωσε πρόσφατα δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι. Ο Γιώργος Πατούλης θεωρεί πως η ενδεδειγμένη επιλογή για να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία στην Αττική.
«Το πρώτο που θα πράξουμε σχετίζεται με την διευθέτηση των ρεμάτων, στρατηγικές θωράκισης των ομβρίων υδάτων αμέσως. Τα πρώτα δύο χρόνια. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη μέσα από την μεγαλύτερη δυνατή δομή πολιτικής προστασίας που μπορεί να δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής, συνενώνοντας τους 66 Δήμους και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας που τώρα έχει ο κάθε Δήμος. Συγχρόνως, θα έχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα στην κοινωνία, στα σχολεία μας. Θα πρέπει κάθε παιδί να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού. Θα πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει ένα πλημμυρικό φαινόμενο, που θα βρεθεί και πως θα προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται εκπαίδευση ώστε να μάθουν πρώτες βοήθειες όλοι οι Έλληνες»
Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης είναι ξεκάθαρος:«Εμείς θα συνεργαστούμε με όλους εκείνους, είτε έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία, είτε έχουμε μερικώς την πλειοψηφία, που έχουν προγραμματικές θέσεις σύνθεσης, ανάπτυξης και δημιουργίας επανεκκίνησης για το αύριο και σε αυτήν την περίπτωση δεν εξαιρούμε κανένα».
Πηγή: https://gr.euronews.com/