Στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στα βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα στη Χαλκίδα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι «ντροπή για την Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» και πρόσθεσε ότι «οι δήμοι, μέσα από συμπράξεις και χωρίς κηδεμονεύσεις μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Κεντρικό θέμα της ημερίδα ήταν η «δημιουργία – αδειοδότηση και λειτουργία πράσινων σημείων.
Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) υπογράμμισε ότι επιδέχεται βελτιώσεων και διορθώσεων, ενώ τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο και «ξεκάθαρο πως η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όπως είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης και σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό χώρο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πρόσφατη πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε., να πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη ένα ειδικό θεματικό Συνέδριο.
Όπως είπε κοινό σημείο αναφοράς των συνέδρων ήταν «η ανάγκη για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου εθνικού σχεδίου διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει κεντρικό ρόλο».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αποφασίστηκε και τέθηκε ως προτεραιότητα η ανάγκη επικαιροποίησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης από το ΙΤΑ, που θα αφορά το σύνολο των θεμάτων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, καθώς και η σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα συμμετείχε και ο Σάββας Χιονίδης δήμαρχος Αικατερίνης και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του προσδιόρισε τις θέσεις της ΚΕΔΕ σε μια σειρά τεχνικών και ουσιαστικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν.
Εν τω μεταξύ ο Γ. Πατούλης κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την ανάγκη άμεσης εξειδίκευσης του θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμενοποίησης των κανονιστικών διαδικασιών για να γίνει εφικτή η υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδιασμού.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι από τη μια αδυνατούμε να κλείσουμε χωματερές και επιβαρυνόμαστε με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ η οικονομική κρίση, ενώ από την άλλη οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ και οι πολιτικές αναταράξεις έχουν οδηγήσει σε αποεπένδυση και απαξίωση υφιστάμενα συστήματα και υποδομές.
«Παρά τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος είναι γεγονός ότι και ο νέος επιχειρησιακός και διαχειριστικός σχεδιασμός δημιουργεί το φόβο μιας χρονικά ανέφικτης στοχοθεσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις για τα απαιτούμενα έργα».
«Στον νέο ΕΣΔΑ παρουσιάζονται αυθαίρετα ως ρεαλιστικοί στόχοι, για τα επόμενα πέντε χρόνια, στόχοι που οριακά επιτυγχάνονται στις πιο προηγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις για την υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ. Μεταξύ αυτών είναι η εξασφάλιση των διαθέσιμων Πόρων για την κατασκευή υποδομών και τη κοστολόγηση έργων, η επιτάχυνση στην υλοποίηση των έργων, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και η σωστή ενημέρωση των πολιτών».
Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους, καθώς και τα «πράσινα σημεία» στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
«Δεν θα δεχθούμε πλέον να μεταφέρονται διαρκώς ευθύνες και βάρη στην αυτοδιοίκηση εξαιτίας της αδράνειας ή της καθυστέρησης της πολιτείας για την επίλυση ρυθμιστικού χαρακτήρα ζητημάτων», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας εξαντλεί τις αντοχές της, η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει, οι Δήμοι της χώρας και οι φορείς τους είναι έτοιμοι ν’ αναλάβουν δράση και να κάνουν πράξη στο μερίδιο που τους αναλογεί».