Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη για το μηνιγγιτιδόκοκκο και τον πνευμονιόκοκκο σε παιδιά και εφήβους
-
7,5% των παιδιών παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο σκολίωσης
-
58% των παιδιών έχρηζαν περαιτέρω ορθοδοντικού ελέγχου
Μια Εθνική Πολιτικής Πρόληψης για τη διατήρηση υγιών πολιτών και την έγκαιρη ανακάλυψη ασθενειών, πριν οι υγιείς γίνουν ασθενείς, χαράζουν το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό το Δήμο Αμαρουσίου. Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλαν απόψε ο Υφυπουργός Παιδείας κος Παπαθεοδώρου και ο Πρόεδρος Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Πατούλης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τους ανωτέρω φορείς , κατά τον απολογισμό του Πανελλαδικού Προγράμματος Ελέγχου της Σωματικής και της Στοματικής Υγείας παιδιών και εφήβων στο Μαρούσι.
Πρωταρχικός Στόχος του προγράμματος, κατά το οποίο εξετάστηκαν 362 μαθητές του Δήμου Αμαρουσίου από εθελοντές παιδιάτρους, ορθοπαιδικούς και οδοντιάτρους του Αμαρουσίου,ήταν η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, μέσα από την καταγραφή του εμβολιαστικού status των μαθητών, των σωματομετρικών παραμέτρων, την επισκόπηση και εξέταση των ώτων, τον παρίσθμιων, της οπτικής οξύτητας, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, την ακρόαση καρδιάς και τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Πολύ σημαντικός απέβη και ο ορθοπαιδικός έλεγχος των παιδιών για την ανακάλυψη πιθανής κύφωσης, πιθανών σκολιώσεων και ανισοσκελιών καθώς και ο έλεγχος της στοματικής υγείας των μαθητών.
Τη σπουδαιότητα του προγράμματος ανέδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα του Προγράμματος στο Δήμο Αμαρουσίου, σύμφωνα με τα οποία, οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου ήταν ελλιπώς εμβολιασμένοι σε ποσοστό 11,4% για τον κοκίτη, τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα Α, ενώ οι ελλείψεις στον εμβολιασμό για το μηνιγγιτιδόκοκκο και τον πνευμονόκοκκο αφορούσε το 90% των μαθητών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 12% των ανεμβολίαστων παιδιών δεν είχαν κάνει ούτε μία δόση πνευμονιόκοκκου. Όπως αναφέρθηκε κατά την ημερίδα, τα παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου, στα οποία έγινε η καταγραφή, ξεκίνησαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με τη σχετική ιατρική παρακολούθηση πριν από 6,7 ή 8 χρόνια, τότε που τα δοσολογικά σχήματα ήταν διαφορετικά. Έτσι, η αλλαγή στα εμβολιαστικά σχήματα, καθιστούν ένα μεγάλο μέρος των παιδιών και των εφήβων, ακάλυπτο, το οποίοσήμερα πρέπει να κάνει τις επιπλέον δόσεις,σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2012.Αυτός, ήταν και ο βασικό στόχος του προγράμματος: να ευαισθητοποιήσει το γονέα, μέσα από έναν έλεγχο screening, ώστε το παιδί να παραπεμφθεί προς παιδιατρική ή άλλης ειδικότητας εκτίμηση.
Από την καταγραφή των βιβλιαρίων των παιδιών φάνηκε ότι μόνο το 19% των παιδιών υψηλού κινδύνου (με βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες) ακολουθούσαν τις εθνικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό.
7,5% των παιδιών παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο σκολίωσης, ενώ το 58% των παιδιών έχρηζαν περαιτέρω ορθοδοντικού ελέγχου.
«Ο Δήμος Αμαρουσίου ολοκλήρωσε πρώτος, σε μία πρότυπη βάση, το Πρόγραμμα Ελέγχου της Υγείας των Μαθητών , στα πλαίσια του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράψαμε, το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας το Σεπτέμβριο του 2012, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών και των εφήβων της Ελλάδας και την ιατρική εξέταση για την ανακάλυψη τυχόν προβλημάτων που διελαύνουν απαρατήρητα. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας καθιερώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκδοση της Κάρτα Υγείας Μαθητή, η οποία θα περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια ιατρική παρακολούθηση του παιδιού κατά την φοίτηση του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο» τόνισε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης.
«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας με άμεσα αποτελέσματα, που βασίζεται στην συμμετοχή και στον εθελοντισμό των ελλήνων γιατρών. Σε καμιά περίπτωση δε θα είχαμε φτάσει τους 18.000 μαθητές σε 140 περίπου σχολεία μέχρι στιγμής και έπεται συνέχεια, αν δεν υπήρχε το διαδημοτικό δίκτυο όπου διαθέτει δομές Υγείας σε 160 Καλλικρατικούς Δήμους οι οποίες πάντα υπό την επίβλεψη και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή των Περιφερειακών διευθυντών, των διευθυντών των σχολικών μονάδων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας επιδίωξαν όχι να θεραπεύσουν αλλά να ενημερώσουν και να κρατήσουν υγιείς τους πολίτες και ειδικά τους μαθητές» ήταν το μήνυμα του Υφυπουργού Παιδείας κου Παπαθεοδώρου, δια της Διευθύντριας του γραφείου του κας Κυριακής Μαρίνου.
Κατά την ημερίδα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης ευχαρίστησε τους εθελοντές γιατρούς Δρ Αικατερίνη Δούμα, ειδική ορθοδοντικό, Αικατερίνη Καρακωντίνου, παιδίατρο, Δάφνη Κωστοπουλου, χειρουργό οδοντίατρο, Ελένη Μελιάδου, παιδίατρο, Γλυκερία Μοστρού, παιδίατρο – λοιμοξιολόγο, Αντώνιο Παρτσινέβελο, χειρουργό ορθοπεδικό – επιστημονικό συνεργάτη Α΄Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής κλινικής Νοσοκομείου «Αττικόν», Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αμαρουσίου, Αναστασία Φλώκου, παιδίατρο που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, απονέμοντας τους ειδική τιμητική διάκριση για τη σπουδαία ιατροκοινωνική προσφορά τους στον παιδικό πληθυσμό του Αμαρουσίου.
Κατά την εκδήλωση παρευρέθησαν ο Διευθυντής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Αλεπούς, Αθανάσιος Βελής, Δημήτρης Καρλαύτης, Επαμεινώντας Κατσιγιάννης, Ειρήνη Χαλιώτη, καθώς και Πρόεδροι Συλλόγων της πόλης.