Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (Π.Ε.Δ.Υ.), η αλλαγή σκοπού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι λοιπές διατάξεις.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε την αναγκαιότητα του θεσμού των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) , σημειώνοντας ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει διάταξη για τις ΜΗΝ, με την οποία απλουστεύεται η διαδικασία έκδοσης των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων ενεργοποίηση τους, κάτι πολύ σημαντικό για την εξοικονόμηση πόρων στην υγεία, τη γρήγορη διακίνηση των ασθενών και τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Παράλληλα, ο κ.Πατούλης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα αδειοδότησης με πιστοποιημένο τρόπο των Κέντρων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για να διασφαλιστεί η λειτουργία τους μέσα από ένα θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο.
«Είναι πολύ σημαντική η εναρμόνιση της χώρας μας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να έχουμε τις ποιοτικότερες υπηρεσίες με το χαμηλότερο κόστος και να επιτύχουμε μια Αθήνα στην κορυφή των citybreaks ως πυλώνα του ιατρικού τουρισμού.» τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.
Κατά την εισήγησή του επίσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητας μιας ΠΦΥ που θα προσφέρει ισότιμη περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με κεντρικό πυλώνα τον εξειδικευμένο γιατρό της γειτονιάς. Ο ΙΣΑ εμμένει στις διαχρονικές θέσεις του να μην απολυθεί κανείς γιατρός, οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να μην είναι αποκλειστικής απασχόλησης, να έχουν δικαίωμα συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ όλοι οι γιατροί και να έχουν δικαίωμα εξέτασης από ειδικό γιατρό όλοι οι ασθενείς, χωρίς υποχρεωτικά να μεσολαβεί ο οικογενειακός γιατρός.
Για το κτίσιμο μιας Π.Φ.Υ. σε υγιείς βάσεις, ο ΙΣΑ τονίζει ότι οφείλουν να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές καταστάσεις και η επάρκεια σε εξειδικευμένους γιατρούς που διαθέτει η χώρα μας, η αξιοποίηση των οποίων θα συμβάλει στην παροχή αποτελεσματικών και υψηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες.