Γ.Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εστίασε στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης και έδωσε τις εξετάσεις της με επιτυχία»
O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συμμετείχε στο συνέδριο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν με χαιρετισμό που απεύθυναν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών M.Schneider.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δ. Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, 80 μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ αλλά καιΔήμαρχοι από χώρες μέλη της ΕΕ.
Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το Ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τη μετανάστευση, εξετάστηκαν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, και αναδείχθηκε η θέση των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο ζήτημα αυτό. Επίσης συζητήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και επανεξετάστηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης υπό τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τους πρόσφυγες.
Παράλληλα αξιολογήθηκαν τα ενωσιακά μέτρα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και εξετάστηκε η συνεργασία όλων των συναρμοδίων όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και τα μέτρα ένταξης, ιδίως στην Ελλάδα.
Το συνέδριο παρακολούθησαν επίσης οι δύο Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δ.Καφαντάρης και Γ.Καραγιάννης καθώς και το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν.Χιωτάκης.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχα στο ιδιαίτερα εποικοδομητικό συνέδριο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία, είμαι βέβαιος, ότι θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σηκώνει κυρίως το βάρος της διαχείρισης αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εστίασε στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης και έδωσε τις εξετάσεις της με επιτυχία. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος, έχοντας από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Ωστόσο επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς κηδεμονίες, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».