Θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται στις αυξημένες ανάγκες εποπτείας που συνεπάγεται η αθρόα εισροή γεννόσημων φαρμάκων, καλώντας για θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΟΦ.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ελλείψεις φαρμάκων τις οποίες αποδίδει στην πολιτική μείωσης των δαπανών Υγείας και στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική οριζόντιων περικοπών.
Με αφορμή την υψηλών τόνων αντιπαράθεση των γιατρών με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι “οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας στηρίζονται από τα κοινωνικά ιατρεία και μέσω του εθελοντισμού των γιατρών. Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έναντι των γιατρών υπογραμμίζει ότι επί τρία χρόνια μένουν απλήρωτοι για υπηρεσίες περίθαλψης που έχουν προσφέρει σε ασφαλισμένους.
Απαντώντας σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του υπουργού Υγείας, ο κ. Πατούλης τονίζει: “Αυτό που δεν ανέχεται το ιατρικό σώμα είναι κάποιοι που ήρθαν σήμερα, χωρίς κανένα έργο στην υγεία, να κακολογούν εκείνους που πραγματικά έχουν βάλει “πλάτη” στις ανάγκες του πληθυσμού μέσα από εκφράσεις προσβλητικές ισοπεδώνοντας τον κλάδο “.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση του υπουργού Υγείας , Άδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης αλλά και το ιδιωτικό έργο των γιατρών ο κ. Πατούλης ήταν σαφής:
“Σε μία υπαρκτή ανεργία των νέων γιατρών η οποιαδήποτε καθυστέρηση συνταξιοδότησης του υγειονομικού δυναμικού δημιουργεί περαιτέρω αύξησή της (ανεργίας).
Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις νέων συναδέλφων γιατί το ΕΣΥ έχει γεράσει . Έχει Ιατρικό δυναμικό έτοιμο για συνταξιοδότηση χωρίς να ακολουθεί άλλο εκπαιδευμένο από νέους συναδέλφους.
Πρώτα λοιπόν προσλήψεις νέων γιατρών και μετά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης . Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διατυπώσει με σαφήνεια εδώ και πολλά χρόνια ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου τομέα του ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και χωρίς να εμπλέκεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσα στα νοσοκομεία.
Κατά συνέπεια είμαστε υπέρ της αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης των γιατρών στα νοσοκομεία με αξιοπρεπείς μισθούς, προσηλωμένους στο νοσοκομειακό και επιστημονικό τους έργο”.
Μετά από ανακοίνωση των γιατρών για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες λόγω των απολύσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πατούλης απαντά: “Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει σε αποφάσεις ανθρωποκτονικές τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Είμαστε θεματοφύλακες της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και η πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς στρατηγικές , ενότητα υγειονομικών και επειδή δεν είναι κάτι τέτοιο ορατό είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην έσχατη λύση της απεργίας των γιατρών με την στήριξη των ασθενών ,πολιτών και συνταξιούχων.
Εάν δεν αλλάξει η πρακτική και οι στοχεύσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πανίσχυρο υγειονομικό μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε ερώτηση εάν χτυπήθηκε η φοροδιαφυγή των γιατρών με τις αλλαγές στην φορολογίας ο κ. Πατούλης αναφέρει:
“Να ξεκαθαρίσουμε την θέση του ΙΣΑ . Πιστεύουμε ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός πρέπει να δηλώνει στο ακέραιο το εισόδημά του . όποιος δεν το πράττει είμαστε απέναντι γιατί έτσι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου ώστε αυτοί που έχουν εισοδήματα να μπορούν να διαθέτουν μέσω του κράτους σε αυτούς που αδυνατούν μέσω των κοινωνικών δομών.
Τα νέα μέτρα είναι σκληρά μεν αλλά αν είναι για όλους τα ίδια μονο και μόνο τότε μπορούν να γίνουν αποδεκτά, εφόσον όμως οι πολίτες πειστούν ότι θα κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τοποθετείται για τις νέες συνθήκες και αυξημένες εποπτικές ανάγκες που γεννά η αθρόα εισροή γεννοσήμων με στόχο τον περιορισμό του κόστους.
“Ο Ιατρικός κόσμος δεν είναι ενάντια των γεννοσήμων εφόσον είναι με επάρκεια ελεγμένα από τον ΕΟΦ με πιστοποίηση ασφάλειας και εφόσον υπεύθυνος για την θεραπεία και την συνταγογράφησή τους είναι ο θεράπων ιατρός και όχι ο φαρμακοποιός ή ο βοηθός φαρμακοποιού πίσω από τον πάγκο.
Χρειάζεται λοιπόν έναν ΕΟΦ που να έχει το προσωπικό και την ποιότητα των δειγματοληπτικών ελέγχων καθώς και την αλλαγή της νομοθεσίας Λοβέρδου που προτάσσει ο γιατρός να συνταγογραφεί μόνο την δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός να δίνει το φθηνότερο γεννόσημο . Αυτός ο νόμος υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης με στόχο την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή γεννόσημων φαρμάκων , κάτι το οποίο καταδικάζουμε και ο ΙΣΑ είναι σε εγρήγορση για να μην συμβεί.
Ο κ. πατούλης δεν διστάζει να τοποθετηθεί και τις παρατηρούμενες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες οφείλονται αφ ενός στην χρήση γεννοσήμων και την πτώση των τιμών στα φάρμακα που επιβάλλει το Δημόσιο.
“Κατακόρων έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων που σχετίζονται με την τιμή του σκευάσματος κάτι που η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να βάλει ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην συμβαίνει διότι κάποια φάρμακα είναι μοναδικά και απαραίτητα για τους ασθενείς.
Τέλος σε ερώτηση του sknews.gr για τον αντίκτυπο των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων στη υγεία και τη δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών επισημαίνει ότι:
“Καταρχήν είναι αδιανόητο δυο εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες να μην μπορούν να προσεγγίσουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη λόγω της περιστολής των δαπανών από νοσοκομεία.
Πολλά φάρμακα καινοτόμα που ήδη υπάρχουν στις αγορές της Ευρώπης δεν έρχονται στην χώρα μας όπως παλαιότερα.
Η μείωση της κρατικής συμμετοχής στην Υγεία και η παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στο 25%, ενώ τα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα βαίνουν μειούμενα καθιστούν “πολυτέλεια” τη θεραπεία ασθενειών και αφήνουν τους παθόντες κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Οι ανάλγητες πολιτικές και η έλλειψη πρόνοιας καταλήγει σε πολλαπλάσια αύξηση δαπανών καθώς ασθενείς υποτροπιάζουν και οδηγούνται με επιπλοκές και μεγαλύτερους κινδύνους στα παρακμάζοντα νοσοκομεία.
Η οριζόντια περικοπή δαπανών οδήγησε σε αποσύνθεση το περιφερειακό σύστημα Υγείας, ερημώνοντας τα άγονα και παραμεθόρια αγροτικά ιατρεία από γιατρούς, οι οποίοι αδυνατούν να συντηρηθούν με τους μισθούς πείνας που παρέχει πλέον το ΕΣΥ, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να καλύπτουν από το υστέρημά τους έξοδα για την ομαλή λειτουργία των ιατρείων .