Για τις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες του, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και τα ΚΕΠ Υγείας, που σφράγισαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη στις ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, τμήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης από τον πανελλήνιο ιατρικό φορέα Open Health Alliance (ΟΗΑ), κατά την επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ιατρική του Αύριο Σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου e–Health Forum 2014 που φιλοξενεί φέτος η Ελλάδα, λόγω της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ημερίδα πλαισίωσαν εκλεκτοί και διακεκριμένοι ομιλητές διεθνούς φήμης, ενώ παρευρέθηκε ο βουλευτής Α Αθηνών Βασίλης Κικίλιας.
Κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης, ο Πρόεδρος της OpenHealthAlliance Φώτης Πατσουράκος εξήρε το κοινωνικό έργο του κ.Πατούλη τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφάλιστων εμπερίστατων συνανθρώπων μας όσο και στην προληπτική ιατρική των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και τον αναγόρευσε επίτιμο μέλος της ΟΗΑ, δηλώνοντας: Άξιος πολλών συγχαρητηρίων είναι ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης για την πρωτοβουλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, στο οποίο από την πρώτη μερα λειτουργίας του, δεκάδες μέλη μας, προσφέρουν με συνέχεια και συνέπεια τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στην ιατρική φροντίδα των ανασφάλιστων πολιτών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα μας». Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΟΗΑ, αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που ξεκινά με πρωτοβουλία Πατούλη στην Ελλάδα: τα ΚΕΠ Υγείας για την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας του πολίτη.
Στηρίζουμε την καινοτομία – Καθιερώνουμε την Πρόληψη ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ κ.Πατούλη, ο οποίος ανέπτυξε το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, ως πυλώνα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Ο κ.Πατούλης ευχαρίστησε τον κο Πατσουράκο για την τιμή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε 14 δήμους πιλοτικά, ιδρύει τα ΚΕΠ υγείας, τα οποία θα λειτουργήσουν με διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού, μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, με τη συγκατάθεση του πολίτη και θα συντονίζουν το followup για τη διατήρησης της υγείας του πολίτη. Τα ΚΕΠ Yγείας θα παρέχουν τη δυνατότητα σε ασυμπτωματικούς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από θανατηφόρες ασθένειες πριν νοσήσουν.»Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους γιατρούς της Open Health Alliance που είναι μέλη του ΙΣΑ και που στρατεύτηκαν από την πρώτη μέρα στην εθελοντική διακονία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λέγοντας ότι «συμβάλλουν καθημερινά στην προσπάθεια διάσωσης χιλιάδων ανασφάλιστων και εμπερίστατων αρρώστων, που χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους δε θα μπορούσαν να βρουν ούτε γιατρό ούτε θεραπεία»
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε μία μεγάλη καινοτομία της ΟΗΑ το Healthkey: Το Healthkey είναι μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία που δημιούργησε η ΟΗΑ, για να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς, τόσο στην παρακολούθηση των αρρώστων όσο και στον προσυμπτωματικό έλεγχο των υγιών πολιτών. Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ασθενή στην τήρηση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου υγείας και ταυτόχρονα η αρτιότερη εξυπηρέτησή του στην έγκυρη και αξιόπιστη παρακολούθηση του ασθενή από περισσότερες της μίας ειδικότητας γιατρούς, βοηθώντας τον κάθε θεράποντα γιατρό να αποκτήσει μια συνολικότερη εικόνα του ιατρικού προβλήματος υγείας του ασθενή και μπορεί να φτάσει στη διάγνωση έγκαιρα και έγκυρα.
«Η OpenHealthAlliance είναι ένας πανελλήνιος φορέας υγείας με γιατρούς και ασθενείς, πρωτοπόρος σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και εφαρμογές…Το Healthkey είναι μία υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν από το γιατρό στον ασθενή του, ως ένας διαδραστικός και διαλειτουργικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα φερεγγυότερα τον ασθενή πολίτη. Πρόκειται για μία πρωτοπόρο ηλεκτρονική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα της συνέχειας και της συνέπειας στofollowup του αρρώστου, ακόμη και στα πλαίσια μια διεπιστημονικής προσέγγισης, η οποία πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη για την ταυτοποίηση του νοσήματος, τη διαφοροδιαγνωστική του προσέγγιση, αλλα και τη θεραπεία εκλογής» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΗΑ και της ΠΟΣΚΕ και Ταμίας του ΙΣΑ κ. Πατσουράκος.
Ο κ. Κούβελας Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας για τη συμβολή των νέων φαρμάκων στην προληπτική ιατρική, δήλωσε ότι τα νέα πρωτοποριακά φάρμακα (από τα εμβόλια ως τους βιολογικούς παράγοντες) δίνουν σήμερα τη δυνατότητα για μια καινοτόμο προσέγγιση, όχι μονο στη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά και στην πρόληψη, τη σταθεροποίηση και τη μη επιδείνωση πολλών νοσημάτων. Καλύτερη θεραπεία σημαίνει και καλύτερη πρόγνωση για μια νόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Κλινικής φαρμακολογίας, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην τελική επιλογή του θεραπευτικού σκευάσματος, μέσα από το συνδυασμό της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας , της βολής , και της τιμής του φαρμάκου. Για τα συμπληρώματα διατροφής (αντιοξειδωτικά, φυτικές στερόλες, ορυκτά, φυτά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κ.ά.), ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε σε μετααναλύσεις και μακροχρόνιες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν καροτένιο, συσχετίστηκε με μικρή αλλά σημαντική αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ ιδιαιτέρως τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου.
Ο κ.Παπαχαραλάμπους, Διευθυντής Παθολογίας του MetropolitanΤαμίας της ΟΗΑ και Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ και Επιστ. Διευθυντής της ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, μίλησε για την πρόληψη σε κυτταρικό επίπεδο, και τη συσχέτιση των μηχανισμών γήρανσης με την πρόληψη των νοσημάτων καθώς και για εξετάσεις μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να μας βοηθήσουν να γεράσουμε υγιείς: εξέταση FRAS4 μετράει το οξειδωτικό stress γρήγορα και ανώδυνα, τους υπερήχους που εκτιμούν το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος, τη μέτρηση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών (καραμελοποίηση) που είναι ο πιο αναγνωρισμένος δείκτης γήρανσης, το bioclip μέσω υπερύθρων μπορεί να ανιχνεύσει το σφυγμικό κύμα, υπολογίζοντας τελικά το δείκτη ακαμψίας και το δείκτη ανάκλασης για τον αγγειακό τόνο, και την Απεικόνιση Σώματος με Ψηφιακή Υπέρυθρη Θερμική Απεικόνιση (DITI) που ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία για να εκτιμήσει τη φυσιολογική δραστηριότητα του οργανισμού. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο Oligoscan είναι μια πολύ πρόσφατη επαναστατική μέθοδο ψηφιακής φασματομετρίας που εκτιμάει άμεσα και αναίμακτα την βιοδιαθεσιμότητα των όλων σημαντικών για την υγεία μετάλλων των ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων και σχετίζονται με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.
Ο κ. Ζουμπούλης μίλησε για τις πρόσφατες καινοτομίες στη δερματολογία, αναλύοντας τον έλεγχο γονιδιακής έκφρασης (γονιδιακή ταυτότητα), τις ιδιαιτερότητες στις κυτταρικές καλλιέργειες, και το ρόλο των στοιβάδων του δέρματος στη σύνθεση της βιταμίνης Dκαι την πρωτογενή πρόληψη νοσημάτων.
Ο κ.Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για το ρόλο της κλινικής παρατήρησης στην πρόληψη των νοσημάτων και τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο, την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου, και τη μείωση πιθανότητας θρομβοεμβολικού επεισοδίου και εμφάνισης καρκίνων.
Ο κ.Φιλιππιδης μίλησε για την τεράστια σημασία που έχει στη δευτερογενή πρόληψη του Caμαστου η μαστογραφία, ενώ ο κ.Σακκάς, Ουρολόγος του ΥΓΕΙΑ ανέλυσε την προγνωστική αξια του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSAστις ηλικίες στόχο 50-70 ετών, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων.
Η Dr.SabineWünschmannμίλησε για το μεταβολισμό των οιστρογόνων και το ρόλο των μεταβολιτών τους και το παράθυρο ασφάλειας στη θεραπεία υποκατάστασης.
Η κα Αντωνοπούλου Βιοπαθολόγος, μέλος ΔΣ της ΟΗΑ, εξειδικευμένη στις Μυκητιασικές Παθήσεις και στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), Συντονίστρια του WorkingGroupMucosalCandidiasis– ISHAM, μίλησε για το ρόλο της πρόληψης στην υπογονιμότητα, αναφέροντας ως κύριες αιτίες τις διαταραχές της ωορρηξίας (30%), τη βλάβη των σαλπίγγων (25%), τη διαταραχές του σπέρματος (35%) και την ανεξήγητη Υπογονιμότητα (10%) και τονίζοντας τη δυνατότητα της πρόληψης μέσα τη μέτρια άσκηση, την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού, καφέ και φαρμάκων, αλλά κυρίως μέσα από τη διαφύλαξη του γεννητικού συστήματος χωρίς λοιμώξεις.
Ο κ.Γιαπιτζάκης, Κλινικός και Μοριακός Γενετιστής αναφέρθηκε στο κληρονομικό Ca μαστού και τη γενετική συμβουλευτική λέγοντας ότι απαραίτητος κρίνεται ο τακτικός κλινικός έλεγχος των ασυμπτωματικών γυναικών από γυναικολόγο: Οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό (>70%) καλό θα είναι να καθησυχάζονται και να μην κάνουν γενετικούς ελέγχους με αμφίβολα αποτελέσματα που αυξάνουν την αβεβαιότητα και το άγχος. Στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό με άλλους τύπους Ca (15%) καλό θα είναι να δοθεί πλήρης γενετική αναφορά από τον γενετιστή ανάλογα με την περίπτωση και μαζί με τον θεράποντα να συζητηθούν οι δυνατότητες πρόληψης.
Κατά την ημερίδα, τιμήθηκαν επίσης: ο κ. Γιάννης Τούντας – Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Δημήτρης Κούβελας – Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Χρήστος Ζουμπούλης – Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Freie Universität Βερολίνου, Διευθυντή Κλινικών Δερματολογίας,Αφροδισιολογίας, Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας Ακαδημαϊκού Νοσοκομείου Dessau του ΜartiLuther Universität Halle-Wittenberg, ο κ. Χρήστος Λιονής – Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Σάββας Παπαγρηγοριάδης – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής παχέος εντέρου και λαπαροσκοπικής χειρουργικής King’s College Hospital και η κ. Μαρίνα Λήδα Κουταρέλλη – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Spetses Mini Marathon, CEO Communication Lab