Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Απαιτείται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, για να ξεπεραστούν διαχρονικές παθογένειες στα νησιά μας»
Στην επισήμανση πως η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα αλλά μία χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα, προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΚΕΔΕ με αντικείμενο τους στόχους του Διεθνούς Συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Μήλο στις 21 – 22 Απριλίου 2017 με θέμα “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα».
Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις τους οι Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος ΟΚΕ και ο Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου.
Τη Συνέντευξη συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Γραφείου Αιγαίου Ηλ. Ευθυμιόπουλος.
Στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω παρακμής στα νησιά μας και πρόσθεσε πως για να ξεπεραστούν διαχρονικές παθογένειες απαιτείται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.
«Η ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες θα έρθει μόνο αν γίνει πράξη η έννοια δήμος-κράτος, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα παρουσίασε την ολοκληρωμένη πολυσέλιδη μελέτη που ετοίμασε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, η οποία αναλύει πρακτικά θέματα νησιωτικότητας, αναδεικνύοντας πιθανές λύσεις και προτείνοντας οδικό χάρτη νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα εθνικά και ευρωπαϊκά, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι στόχος είναι η εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών στα νησιά μας.
Στη δυναμική της καινοτομίας αλλά και στην άμεση σχέση της τουριστικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της νησιωτικότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΟΚΕ Γ. Βερνίκος.
Ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης σημείωσε ότι στόχος είναι η νησιωτικότητα να φύγει από τη λογική της έννοιας και να μετουσιωθεί σε πράξεις προκειμένου οι νησιώτες να δουν καλύτερες μέρες.
Εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Ευθυμιόπουλος τόνισε ότι οι νέες διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες απαιτούν σημαντικές αλλαγές στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στις λιμενικές υποδομές τόσο της ηπειρωτικής χώρας όσο και των νησιών.
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, από το Δήμο Μήλου, το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και το portal energypress.
Το Συνέδριο αποσκοπεί στο να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο των λιμένων και της ναυτιλίας στην υιοθέτηση καινοτομικών λύσεων στους τομείς της ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της διοίκησης και της διαχείρισης των αγορών, με στόχο να απώτερο ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και η εξωστρέφεια, να γίνουν νέες επενδύσεις και να βελτιωθούν οι περιβαλλοντικοί δείκτες του ναυτιλιακού κλάδου. Αποτελεί επίσης ευκαιρία για την ανάδειξη των καλών πρακτικών και των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Μεταξύ των πολύ σημαντικών ομιλητών του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο λιμάνι του Αμβούργου Torsten Sevecke, ο εκπρόσωπος του ESPO Σωτήρης Ράπτης, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας EcoPorts Chris Wooldridge, η εκπρόσωπος της (ΙΝΕ-ΕΕ) Βασιλεία Αργυράκη, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ο Διευθυντής Καινοτομίας, Community Energy Scotland, Mark Hull, κ.α
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν τις παρακάτω γενικές ενότητες.
· Περιβαλλοντική πιστοποίηση
· Υποδομές στα λιμάνια για νέα καύσιμα (φυσικό αέριο, LNG)
· Υποδομές για ηλεκτροκίνηση πλοίων και τροφοδοσία από τη στεριά (cold ironing)
· Συστήματα διαχείρισης της ενέργειας στα λιμάνια
· Διασκευή πλοίων για υποδοχή νέων καυσίμων
· Πράσινα λιμάνια και μαρίνες (μείωση του οικολογικού αποτυπώματος)
· Πιλοτικές εφαρμογές σε νησιωτικά λιμάνια
· Ενδονησιωτική επικοινωνία & διαδρομές μικρών αποστάσεων
· Κατάρτιση και ενίσχυση ικανότητας στο τοπικό επίπεδο