2-3% του πληθυσμού προσβάλλεται από την Ψωρίαση
Οι ασθενείς με ψωρίαση παρουσιάζουν:
– κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη 1.27 φορές μεγαλύτερο
– λιπώδη διήθηση ή και δυσλειτουργία στο ήπαρ
– κίνδυνο αθηρωμάτωσης 1.28 φορές μεγαλύτερο
– προδιάθεση σε αθηρωμάτωση και νόσο των στεφανιαίων αγγείων
Στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Κοινού στο θέμα της Ψωρίασης είχε η ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, καθώς αρκετοί ασθενείς διστάζουν να επισκεφθούν το δερματολόγο ή αποκρύπτουν τα συμπτώματα της νόσου, με αποτέλεσμα πολλές φορές τον κοινωνικό αποκλεισμό ή/και αυτό-αποκλεισμό.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο κ. Στέφανος Τσιπουράκης, Γαστρεντερολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου, μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ενώ καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης κ.κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών & Αφροδίσιων Νόσων, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και Κωνσταντίνο Λούμο, Πρόεδρο Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», καθώς και όλους τους παρευρισκομένους και τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Κατά την πρώτη ομιλία, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, παρουσίασε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία και σημαντικά δεδομένα ως προς τους διάφορους τύπους, την κλινική εικόνα, τους παράγοντες εμφάνισης, την κληρονομικότητα και τους τρόπους αντιμετώπισης της Ψωρίασης. «Πρόκειται για χρόνια, μη μεταδοτική, φλεγμονώδη δερματοπάθεια, με μακροχρόνια πορεία, που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Είναι νόσημα πολυπαραγοντικής αιτιολογίας που αναπτύσσεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Αντιμετωπίζεται με Συστηματική Θεραπεία, Φωτοθεραπεία και Ακτινοθεραπεία ή Τοπική Θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης». Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι δερματολόγοι, ο οποίοι είναι ο κύριος φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς με ψωρίαση, θα πρέπει να τους προειδοποιούν για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ασθένειάς τους, σε σχέση με άλλες πτυχές της Υγείας τους.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» αναφέρθηκε στην Ψωρίαση από τη σκοπιά και τη θέση του ασθενούς. «Ο ψωριασικός ασθενής αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης. Κυριότερα αυτών η ντροπή για το σώμα, η δυσκολία στην επαφή με το άλλο φύλο, ο αποκλεισμός από κοινωνικές ή/και αθλητικές δραστηριότητες (παραλίες, κολυμβητήρια, άθληση κλπ.). Συχνά οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια της εργασίας τους, την απόρριψη και τη διαρκή προσπάθεια να αποκρύψουν τα συμπτώματα της νόσου. Όλα αυτά οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει στη κατάθλιψη». Το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ» στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση, δηλαδή, στη βελτίωση του ψυχολογικού τους κόσμου, στην αποστιγματοποίηση της ψωρίασης, στην ενημέρωση του κοινού και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών.
Των δύο ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό το οποίο παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον την ενημέρωση και υπέβαλε εύστοχα ερωτήματα προς τους ομιλητές.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος κατοίκων.
Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Leo Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation.