Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού απαιτεί λύσεις στα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική μεταφορών
Με αφορμή τη σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου, σε ένδειξη αγανάκτησης για την έλλειψη γιατρού στο νησί, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη μόνιμου γιατρού έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τα προβλήματα με τη ναυτιλιακή σύνδεση του νησιού, η Κ.Ε.Δ.Ε ζητά από το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα της υγειονομικής θωράκισης και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της νησιωτικής χώρας.
Η Κ.Ε.Δ.Ε δηλώνει τη συμπαράστασή της προς τη Δήμαρχο της Τήλου Μαρία Καμμά Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας αδιανόητο να μένουν οι κάτοικοι του νησιού χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού ούτε αντικατάσταση του γιατρού που αποχώρησε υπήρξε, αλλά ούτε και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των εκατοντάδων κατοίκων του νησιού υπάρχει.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε αδιανόητο λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού να μην λειτουργεί η θαλάσσια γραμμή που συνδέει την Τήλο με τη Ρόδο.
Με αφορμή τη δικαιολογημένη πράξη διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της Τήλου, η Κ.Ε.Δ.Ε. απευθύνει στην Κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα και ζητά την άμεση δρομολόγηση λύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κ.Ε.Δ.Ε ζητά άμεσα:
- Από το Υπουργείο Εσωτερικών να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρχουν στην Ελλάδα Δήμοι δύο ταχυτήτων.
- Από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να διασφαλίσει αφενός την ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου με τη Ρόδο, αφετέρου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιωτικών Δήμων της χώρας.
- Από το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις στο υγειονομικό πρόβλημα που μαστίζει τη νησιωτική χώρα, με στόχο να θωρακιστεί η Υγεία των πληθυσμών στα νησιά μας αλλά και των προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένη και τη ραγδαία εισροή τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, η Κ.Ε.Δ.Ε. προτείνει στη βάση των ψηφισμάτων του τελευταίου της συνεδρίου, μια σειρά από μέτρα και πολιτικές, όπως:
- Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την αυτοδιοίκηση, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών Υγείας.
- Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Τη στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
- Να προβλεφθεί καλύτερη μισθολογική μεταχείριση για τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.
- Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.
- Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.