Γ. Πατούλης: «Αναγκαία η θεσμοθέτηση μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την προστασία των ζώων, κατόπιν όμως διαβούλευσης και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αν. Μπομπολάκη, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σ. Τζονίκη και την Πρόεδρο του Φιλοζωικού Οργανισμού dogvoice.
Με αφορμή την απόφαση του Αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο με βασικό γνώμονα την προστασία των ζώων, το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φιλοζωικές οργανώσεις.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, μέσα και από τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ζήτημα θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων επεσήμαναν ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και με τις φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία, αξιοποιώντας την ευαισθησία αλλά και την εμπειρία που διαθέτουν στη διαχείριση του ζητήματος.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αποδεικνύει ότι οι ενστάσεις που είχαμε υποβάλλει από την αρχή, ήταν στη σωστή βάση.
Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης αλλά και των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν γνώση και εμπειρία και ευαισθησία για το ζήτημα της προστασίας των ζώων.
Κατά τη σημερινή μας συζήτηση με τις φιλοζωικές οργανώσεις συμφωνήσαμε ότι απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών που δεν έχουν αδέσποτα και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο.
Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κατόπιν όμως διαβούλευσης και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Όλοι μαζί Κράτος , Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις ,Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα».