Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη χώρα για το νομοσχέδιο
Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι»
Παρέμβαση του Γ.Γ. του CEMR Frederic Vallier : Παγίδα η απλή αναλογική. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ένα σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους
Με ένα ηχηρό «ΌΧΙ» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» για τη διοικητική μεταρρύθμιση απαντά σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση από την μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη στο σχέδιο διάλυσης των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών, διαμήνυσε ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, αλλά και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, στέλνουμε στον κύριο Σκουρλέτη, αλλά και στους εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου, που μας το παρουσίασαν ως νομοσχέδιο μεταρρύθμισης, ένα πολύ καθαρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ότι «Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, να κουρελιάσετε το Σύνταγμα της χώρας και να μετατραπούν οι Δήμοι μας, σε απλή υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος τα δεκάδες ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί από τα δημοτικά συμβούλια κι από τις ΠΕΔ, υπέρ της απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως στη συντριπτική της πλειοψηφία η Αυτοδιοίκηση «Λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο σχέδιο απορρύθμισης της Αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των Δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στο θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο .
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι και χθες είχαν φθάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ τα ψηφίσματα, από 129 Δήμους, εκ των οποίων οι 121 από υπερψήφισαν την απόφαση της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο, το νομοσχέδιο που δόθηκε από το Υπουργείο.
«Δυστυχώς για τους εμπνευστές του, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι των πολιτών, θεωρούν μειοψηφικές τις απόψεις τους, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα επόμενα βήματα της Αυτοδιοίκησης
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε, η ΚΕΔΕ:
· Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο, όπως και ενημέρωση των βουλευτών, όλων των κομμάτων.
· Έχει ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο όσο και με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
· Παράλληλα ο κ. Πατούλης κάλεσε αιρετούς και πολίτες να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων.
· Επιπρόσθετα την Τρίτη 14 Μαΐου, οπότε και λήγει ο τυπικός χρόνος διαβούλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη θα επισκεφθεί τον υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να του παραδοθούν τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων.
· Παράλληλα θα του ζητηθεί να μην καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ θα δεσμευθεί ότι θα καταθέσει στο τέλος του Ιουνίου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.) Frederic Vallier, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρο του CEMR Γ. Πατούλη.
«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο, ως πράξη ευθύνης»
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το υπ. Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ωστόσο διαμήνυσε χαρακτηριστικά: «Μην ξεγελαστείτε από την πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτετε. Μην φέρετε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Πάρτε το πίσω, όχι ως ένδειξη υποχώρησης, αλλά ως πράξη ευθύνης».
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα «πολιτικής ήττας» καθώς όπως τόνισε «Αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».
Παράλληλα διατρέχοντας τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο τόνισε πως «οι Δήμαρχοι που θα λαμβάνουν την πλειοψηφία, δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και μέρους των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ και στις πόλεις της Περιφέρειας, με την επανασύσταση των Κοινοτήτων, και τις αρμοδιότητες που δίνουν στους Προέδρους των Κοινοτήτων, ανοίγουν παράθυρο να λειτουργούν αυτόνομα κι ανεξάρτητα από το Δήμαρχο».
«Αυτό σημαίνει διχασμός» επισήμανε και πρόσθεσε πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι μας θεωρούν εμάς τους αιρετούς, πολιτικό προσωπικό δεύτερης κατηγορίας».
Δεν είναι μεταρρύθμιση η απλή αναλογική και η μείωση της θητείας
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα ανεχθεί τη μείωση της θητείας των αιρετών ενώ σχολιάζοντας την πρόβλεψη εφαρμογής της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης επισήμανε : «Είναι μεταρρύθμιση αυτή; Η απλή αναλογική αρκεί από μόνη της να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση;». Επικαλούμενος και δηλώσεις υπουργού «ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση», ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι στις πραγματικές του προθέσεις, είναι η καθιέρωση και μόνον της απλής αναλογικής που δεν αποτελεί μεγάλη θεσμική αλλαγή.
«Οι Δήμαρχοι έχουν ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκλέγονται με ποσοστά άνω του 50%, σε αντίθεση με τους Πρωθυπουργούς. Και διαθέτουν πλειοψηφίες για να μπορούν να εκτελούν το πρόγραμμά τους, ώστε να αξιολογείται η συνέπεια τους από τους πολίτες» τόνισε και πρόσθεσε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του ρόλου και της παρεμβατικότητας των μειοψηφικών σχηματισμών, στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
«Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όχι βέβαια στη βάση του απαράδεκτου κειμένου που μας δόθηκε, αλλά στη βάση των δικών απόψεων», ανέφερε.
Η Αυτοδιοίκηση είναι το Νέο. Εσείς κ. Σκουρλέτη είστε το παλιό
Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη περί αναγκαιότητας αποσύνδεσης των ευρωεκλογών από τις δημοτικές εκλογές, με το πρόσχημα ότι «χανόταν το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών», ο κ. Πατούλης καυτηρίασε τη διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές.
«Έτσι δεν χάνεται το διακύβευμα» διερωτήθηκε και επισήμανε : «Δεν αποτελεί αυτή η θέση, πλεόνασμα υποκρισίας ; Προχθές ο κ. Υπουργός ,μιλώντας σε ένα ραδιόφωνο, κατηγόρησε την αυτοδιοίκηση κι εμένα προσωπικά, ότι εκφράζουμε το παλιό. Του απαντώ με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Εσείς κύριε Υπουργέ είστε το παλιό. Που σχεδιάζετε με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε για τις επόμενες γενιές».
Μόνη δύναμη ανατροπής και αλλαγής η Αυτοδιοίκηση
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που εκφράζει την Ελλάδα της συντήρησης, της χρεοκοπίας και του ξεπερασμένου γραφειοκρατικού μοντέλου διαχείρισης του Κράτους, η Αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί και εκφράζει την Ελλάδα των μεγάλων αλλαγών, των ανατροπών και μεταρρυθμίσεων.
«Η σημερινή Κυβέρνηση προτάσσει το εκλογικό σύστημα, όταν εμείς προτάσσουμε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι η μόνη δύναμη αλλαγής και προόδου στην Ελλάδα είναι η Αυτοδιοίκηση και όχι η ετεροδιοίκηση».
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση και καμία διαβούλευση πάνω σε ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως είναι η αποκέντρωση και η πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση. Για αυτό και όπως ανέφερε η ΚΕΔΕ το επέστρεψε στο υπουργείο Εσωτερικών, ως απαράδεκτο.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχει από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης η διάθεση διαλόγου αρκεί να έχει ως αντικείμενο θεσμικές αλλαγές ουσίας.
Συμφωνία για την Ελλάδα , μαζί με την Κοινωνία
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να επιδείξει πολιτική γενναιότητα και να ακούσει την Αυτοδιοίκηση. «Δεσμευόμαστε ότι θα του δώσουμε ένα σχέδιο νόμου που θα είναι κοστολογημένο και το οποίο θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία έγκριτων νομοτεχνικών συμβούλων αλλά και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα» τόνισε και πρόσθεσε:
«Περιμέναμε τον κ Υπουργό δύο χρόνια να μας παρουσιάσει τις προτάσεις του. Του ζητάμε να μας δώσει λιγότερο από σαράντα μέρες, για να έχει τις δικές μας, υπό μορφή νομοσχεδίου. Είναι μια δίκαιη για όλους συμφωνία για την Ελλάδα, την Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Κοινωνία». Θα προηγηθεί, όπως ανέφερε ένας μεγάλος εσωτερικός διάλογος με τους πολίτες καθώς όπως τόνισε «μόνον η δημιουργία μιας ισχυρής ,πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας ,με τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό ανάχωμα στο σχέδιο διάλυσης της Αυτοδιοίκησης».
«Η ανατροπή σε όσα μας έφεραν στην παρακμή θα έλθει από την Αυτοδιοίκηση, με «νέα υλικά», με νέες ιδέες» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Παγίδα η απλή αναλογική».
Παρέμβαση του Γ.Γ του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης Frederic Vallier
Στην ομιλία του ο κ. Frederic Vallier, αναφερόμενος στο προτεινόμενο από το υπ. Εσωτερικών εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, κατά τη γνώμη μου το σημαντικό είναι να επιτραπεί η εκπροσώπηση όλων των τάσεων και συγχρόνως να διασφαλίζεται μία σταθερή πλειοψηφία στην εκτελεστική εξουσία της τοπικής αρχής. Και αυτό δεν το επιτρέπει το νέο σχέδιο νόμου. Η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να υλοποιήσει τις πολιτικές της. Πιστεύω ότι το πιο αποτελεσματικό σύστημα είναι η σταθμισμένη αναλογική. Από την ελληνική κυβέρνηση η οποία προτείνει ένα υβριδικό σύστημα το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να καταλήξει σε μία ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες».
Οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης συνεχίζονται με τις τοποθετήσεις των Επικεφαλής των Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων της ΚΕΔΕ, των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) και Συνέδρων.