Γ. Πατούλης: «Οι Δήμοι έχουν πλέον την εμπειρία και την τεχνογνωσία να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την απαραίτητη προϋπόθεση να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες και οι πόροι που απαιτούνται»
Οι τρόποι ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των προσφυγών-μεταναστών απασχόλησαν τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη 12 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ της Ένωσης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα και τον Υφ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφα.
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ στη συνάντηση μετείχαν τα μέλη του ΔΣ Απ. Κοιμήσης, Δ. Μπίρμπας και Μ. Αγγελόπουλος.
Η συζήτηση εστιάστηκε στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η διαδικασία διαχείρισης των προσφύγων- μεταναστών στη χώρα.
Παράλληλα από την πλευρά της ΚΕΔΕ υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, επισημαίνοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον τουρισμό.
Ζήτησαν επίσης τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι Δήμοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την καλύτερη διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών αλλά και για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών».
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε τα εξής:
« Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για το πώς η Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει με αποτελεσματικότητα τη διαδικασία διαχείρισης των προσφύγων, με προτεραιότητα τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τους αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Κατά τη συζήτηση επισημάναμε πως οι Δήμοι έχουν πλέον την εμπειρία και την τεχνογνωσία να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες και οι πόροι που απαιτούνται, προκειμένου οι όποιες προσπάθειες γίνονται να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα».