Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Η Μακεδονία είναι Ελληνική. Ενωμένοι δίνουμε μάχη για να μην πλαστογραφηθεί η ιστορία μας – Διεξαγωγή δημοψηφίσματος εδώ και τώρα με μοναδικό και ξεκάθαρο ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το Κράτος των Σκοπίων
Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να την επικυρώσουν ή να την απορρίψουν, ήταν το βασικό αίτημα του ψηφίσματος της διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Κ. Μακεδονίας με τη συμμέτοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού, αυτοδιοικητικών από όλη τη Μακεδονία, εκπροσώπων του κλήρου και παραγωγικών φορέων.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «όλοι μαζί ενωμένοι δίνουμε μάχη για να μην πλαστογραφηθεί η ιστορίας μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένη η «διεξαγωγή δημοψηφίσματος με μοναδικό και ξεκάθαρο ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το Κράτος των Σκοπίων».
«Δεν θεωρούμε τη συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία αλλά προδοσία» είπε, μεταξύ άλλων, «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και μόνον Ελλάδα». Δεν είμαστε μπαχαλάκηδες. Οι Έλληνες δεν φοβούνται, δεν ντρέπονται, δεν συκοφαντούνται, δεν απολογούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να σεβαστεί το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μέσα από τις μαζικές συγκεντρώσεις, πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν θέλουμε και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν λαό. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη, μαζί με τους πολίτες, να επιβάλουμε στο «Μακεδονικό» την εθνική γραμμή, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα όχι μόνον τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Οι Μακεδόνες έχουν μόνον μια ταυτότητα. Την ελληνική. Και μακεδονικά μιλά όποιος μιλά ελληνικά».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε σε μια Ελλάδα που την πτώχευσαν, σε μια Ελλάδα της κρίσης να κρατήσουμε τουλάχιστον την ιστορία την οποία μας παρέδωσαν και να την παραδώσουμε ισότιμα και σε άλλες γενιές».
Απ. Τζιτζικώστας: Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε δημοψήφισμα τώρα, για να μην επικυρωθεί στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. “Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Θα συνεχίσουμε ως Περιφέρεια να προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις μας, την μακεδονική κουζίνα, τα μακεδονικά προϊόντα. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα σε καμία περίπτωση και δεν δεχόμαστε για κανένα λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια μακεδονική ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα και όνομα. Δεν θα αφήσουμε τις Πρέσπες να γίνουν το Βατερλώ της χώρας. Βατερλώ θα γίνει για εκείνους που υπέγραψαν τη συμφωνία” σημείωσε.
Λάζαρος Κυρίζογλου: Δεν πρόκειται να δεχτούμε το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε εθνική υποχώρηση τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε: “δεν πρόκειται να δεχτούμε το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας”. “Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα” είπε ο κ. Κυρίζογλου.
Κ. Αγοραστός: «Η ιστορία δεν λέει ποτέ «αντίο» αλλά «θα σε δω αργότερα»
“Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα ενώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και σημείωσε ότι «η ιστορία δεν λέει ποτέ «αντίο» αλλά «θα σε δω αργότερα».
Το ψήφισμα
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα η «συμφωνία των Πρεσπών (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.
Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.
Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.
Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:
1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».
2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.
3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.
5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων».
Δυναμικό παρόν της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των παραγωγικών φορέων
Στη διευρυμένη συνεδρίαση έδωσαν μεταξύ άλλων το παρόν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δ. Καμπόσος και πλήθος δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από όλη τη Μακεδονία. Συνολικά ήταν παρόντες 258 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Μακεδονία, 54 αιρετοί από τη Δυτική Μακεδονία, 45 αιρετοί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 15 Μητροπολίτες και 90 εκπρόσωποι φορέων.