Σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η οποία εστάλη στους Διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών & Υπευθύνους έργου ανά ΥΠΕ και αφορά τη λειτουργία των ΤΟΜΥ επανήλθε σε ισχύ από το Υπουργείο Υγείας το αναχρονιστικό Προεδρικό Διάταγμα 351/1989 -ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989, σύμφωνα με το οποίο οι εμβολιασμοί θα εκτελούνται από τους επισκέπτες υγείας με δική τους ευθύνη εκτέλεσης, χωρίς την παρουσία ιατρού.
Σε μια εποχή που πλέον οι συμβάσεις των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ έχουν λήξει, ενώ είναι ελάχιστοι οι οικογενειακοί ιατροί, το Υπουργείο προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό μετακυλίοντας το κόστος στους ασθενείς, και ταυτόχρονα μέσω άσκησης της ιατρικής από μη ιατρούς να κλείσει τα ιατρεία της γειτονιάς.
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ειδικά σε ότι αφορά στην υγεία των παιδιών το Υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο, καθότι ο εμβολιασμός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη, αλλά μέρος μιας συνολικότερης παρακολούθησης της υγείας των παιδιών. Ο εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ένεση, αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική ύλη και απασχολεί όλα τα μεγάλά ιατρικά συνέδρια.
ΠΟΤΕ δεν πρέπει να διενεργείται εμβολιασμός αν προηγουμένως δεν έχει ληφθεί ένα καλό ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση του εμβολιαζόμενου. Ο ιατρός πριν τον εμβολιασμό θα εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια εξετάζοντας λεπτομερώς τον ασθενή .
Αν ο εμβολιασμός αποτελέσει μεμονωμένη ιατρική πράξη χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού μπορεί:
Γιατί ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ή να επιτηρείται από παιδίατρο (όσον αφορά τα παιδιά):
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και θα ασκήσει κάθε δυνατή νομική παρέμβαση ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.»