Την απαρχή μιας νέας εποχής στην ποιότητα ζωής των ελλήνων πολιτών σηματοδοτεί η αλλαγή στο σύστημα συνταγογράφησης που ισχύει αιφνιδιαστικά – και χωρίς ενημέρωση κανενός αρμόδιου φορέα – από τα μεσάνυχτα της 24-11-2012, σύμφωνα με το από 18-11-2012 ΦΕΚ Β’ 3057, το οποίο υποχρεώνει τον έλληνα γιατρό να συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία και παράλληλα τον φαρμακοποιό να δίνει το φθηνότερο ιδιοσκεύασμα της αγοράς στον ασφαλισμένο ασθενή: ένα μέτρο που δε συμβαίνει πουθενά σε όλη την Ευρώπη στην Α΄βάθμια περίθαλψη, ένας νόμος που κατατάσσει την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό, επιστημονικό και υγειονομικό τριτοκοσμικό επίπεδο, που οριοθετείται από τα φθηνότερα φάρμακα τριτοκοσμικών χωρών στην ελληνική αγορά.
Το αν αξίζει η ελληνική πολιτεία να διακυβεύει κατά τέτοιο αναίσχυντο τρόπο τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, το αν είναι επιστημονικά, δεοντολογικά και κοινωνικά αποδεκτό να μπαίνουν σε χρηματιστηριακά στεγανά και λογιστικά κριτήρια οι ζωές των ανθρώπων είναι ερωτήματα με αυταπόδεικτες απαντήσεις.
Η εφαρμογή του μέτρου αυτού από το ΥΥΚΑ αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών. Η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και για τη ζωή του ασθενή.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει πολλάκις δημοσιεύσει τη σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η μετάθεση ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς διότι θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.
Η ανταλλαξιμότητα του θεραπευτικού σχήματος μέσα από την εκάστοτε επιλογή διαφορετικού
σκευάσματος, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά
μπορεί να κοστίσει την ίδια τη ζωή των ασθενών, τόσο μέσα από την έλλειψη αποτελεσματικότητας, την ακαταλληλότητα του σκευάσματος και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Θεωρούμε κοινωνικό έγκλημα τη σημερινή πραγματικότητα που ξεκινάει για τη χώρα μας, μέσα από πολιτικές και πολιτικούς που βάζουν πάνω από τη ζωή του έλληνα πολίτη, τα λογιστικά κριτήρια των οριζόντιων περικοπών.
Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.
Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:
1) Καταδικάζουμε την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος ως βαρύτατο πειθαρχικό αδίκημα και καλούμε όλους τους γιατρούς μέλη μας να συνταγογραφούν κατά συνείδηση και αυτό το σκεύασμα που θεωρούν το καταλληλότερο για τον κάθε άρρωστό τους.
2) Αποποιούμαστε την οποιαδήποτε ευθύνη από τις ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που θα προκύψουν, την αναποτελεσματική θεραπεία και, τις υποτροπές, τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τέλος την ανεξέλεγκτη πορεία μιας νόσου που θα μπορούσε να ιαθεί, να προληφθεί ή να μείνει σταθερή με την κατάλληλη επιλογή του θεράποντος ιατρού.
3) Καλούμε όλους τους γιατρούς μας σε επαγρύπνηση κοινωνική, δεοντολογική και επιστημονική και τους παρακινούμε σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην συμπλήρωση της
κίτρινης κάρτας και στην ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της
φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να σώσουμε όσους ασθενείς μπορούμε.
4) Ξεκινούμε μελέτη για το αν η επιβολή του μέτρου αυτού στη συνταγογράφηση αυξήσει τη θνησιμότητα των πολιτών. Σε περίπτωση που θα αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αυτοί που εμμένουν και επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές, θα φέρουν βαρύτατες ευθύνες απέναντι στη ζωή και την υγεία των πολιτών, οι οποίες θα καταγραφούν στην ιστορία της επιστήμης και της χώρας.
5) Έχουμε ήδη προσφύγει στο ΣτΕ και θα ακολουθήσει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ενημέρωση του ΟΗΕ για το μέτρο αυτό που επιβλήθηκε μόνο στη χώρα μας και αφορά όχι μόνο στην Υγεία αλλά στην ίδια τη Ζωή του έλληνα πολίτη.