Σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με συμμετοχή πλέον των 600 ατόμων, στο πλαίσιο των Prix Galien, του παγκοσμίου θεσμού βράβευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013.
Η τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien – εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ – τέλεσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Καρόλου Παπούλια και τη στήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την τελετή χαιρέτισαν, εκτός από τον κο Πατούλη, η πρόεδρος της διοργάνωσης, κ. Τζένη Περγιαλιώτου, η Α.Ε. πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Daniel Bennet Smith ο Γεν γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Σπύρος Ευσταθόπουλου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Γιάννης Τούντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Κωνσταντίνος M. Φρουζής, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD Hellas, κ. Mikhail Karim, ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, καθηγητής Παθολογίας κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ την “αυλαία” της διαδικασίας απονομής των βραβείων άνοιξε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητής κ. Αριστείδης Πατρινός, με χαιρετιστήριο βίντεο από την Νέα Υόρκη.
Οι υποψηφιότητες οι οποίες βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:
Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν – Gilenya®, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas
Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν – RoActemra®, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas
Καλύτερο “ορφανό” φάρμακο (για σπάνια πάθηση) – το βραβείο μοιράστηκαν τα προϊόντα Nplate®, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas και Mozobil®, της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi
Καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα – Cobas HPV Test, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Diagnostics (Hellas)
Πέρα από τα φαρμακευτικά βραβεία, δόθηκε επίσης ένα ανθρωπιστικό βραβείο, το Pro Bono Humanum, στην κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την σπουδαία συνεισφορά της στο χώρο της Υγείας. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τόνισε ότι “ο καρκίνος νικιέται”, καθώς και ότι “χρέος μου ήταν πάντα η προσφορά στον συνάνθρωπο”.
Κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης τόνισε ότι: «Πιστεύουμε ότι, τοσο σε πανελλαδικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ο θεσμός των ΠΡΙ ΓΚΑΛΙΕΝ προάγει την καινοτομία στο φάρμακο και τα διαγνωστικά εργαλεία, ώστε να δρομολογηθούν νέες θεραπείες που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ίαση χρόνιων – πολλές φορές ανίατων – νοσημάτων. Το χρόνιο νόσημα, όποιο χαρακτήρα και αν έχει – κληρονομικό – επίκτητο – εξελισσόμενο ή στάσιμο – καθηλώνει τον άρρωστο σε έναν μονόδρομο χωρίς εναλλακτικές πορείες, σε ένα σκοτεινό τούνελ χωρίς φως. Η ελπίδα της εύρεσης ενός φαρμάκου που θα βοηθήσει τον χρόνιο πάσχοντα να ιαθεί ή ακόμη να παραμείνει σταθερός χωρίς επιπλοκές, χωρίς επιδείνωση, χωρίς υποτροπές της νόσου, σηματοδοτεί σήμερα ένα πλαίσιο ποιότητας ζωής: αυτή την ποιότητα ζωής που θέλουμε να προσφέρουμε όλοι οι γιατροί στον άρρωστό μας. Αυτός είναι ο στόχος της ιατρικής επιστήμης – αυτή είναι η στόχευση του ιατρικού λειτουργήματος.
Ο άρρωστος που μαθαίνει να ζει με ένα «νόσημα ζωής» εναποθέτει το πρόβλημα της υγείας του στο γιατρό που εμπιστεύεται – τον θεράποντα ιατρό του – και με λαχτάρα περιμένει το επόμενο βήμα που θα τον ανακουφίσει ή θα τον ξαναεντάξει στη ζωή.
Πολλές φορές, με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από τη μάχη της καθημερινής ζωής, ο άρρωστος περιμένει εκείνο το φάρμακο που θα τον κρατήσει ζωντανό. Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη της ιατρικής, της φαρμακολογίας και της βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, χάρισαν σπουδαία φαρμακευτικά εργαλεία στη θεραπευτική φαρέτρα χρόνιων νοσημάτων και έδωσαν τη δυνατότητα της «ίασης» σε πολλά ανίατα νοσήματα. Η αποψινή βραδιά σηματοδοτεί και στην Ελλάδα ένα νέο ξεκίνημα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που μέσα από την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τις επιστημονικές καινοτομίες, θα βελτιώσει τόσο τη διαγνωστική όσο και τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών μας.»