Την πρώτη συνάντηση εργασίας για το 2014 πραγματοποίησε το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους Δήμους μέλη του Δικτύου.
Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ άλλων συζητήθηκε η 6η φάση ( 2014 – 2018) υλοποίησης του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις Υγιείς Πόλεις, στον οποίο το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο είναι το πιστοποιημένο Εθνικό Δίκτυο.
Παράλληλα, η συνεργάτιδα του ΠΟΥ κα Άννα Ριτσατάκη ανέλυσε το περιεχόμενο της Ατζέντας -Υγεία 2020.
Οι άξονες της πολιτικής για τη νέα πενταετία αφορούν:
-στην υλοποίηση της ατζέντας Υγεία 2020 σε τοπικό επίπεδο, που προβλέπει πιο συστηματικές παρεμβάσεις στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Προβλέπει επίσης συστηματική συνεργασία, σε κυβερνητικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσω συγκεκριμένης τεχνογνωσίας και διεργασιών.
– στην προώθηση της πολιτικής για την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, στην επένδυση της υγείας σε όλη τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων και μέτρα για την ενδυνάμωσή της.
– στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης των μεταδοτικών και μη ασθενειών.
– στην ενδυνάμωση των συστημάτων δημόσιας Υγείας, με επίκεντρο το άνθρωπο.
– στη δημιουργία κοινωνιών και κοινοτήτων που υποστηρίζουν τον άνθρωπο και η δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. κος Γιώργος Πατούλης με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής συνάντησης δήλωσε:
«Μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία, των 149 Δήμων μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. εφαρμόζουμε προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης σε διαφορετικές ομάδες του γενικού πληθυσμού, παράλληλα με την ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης της υγείας.
Ως πιστοποιημένο μέλος του ΠΟΥ ακολουθούμε την Ατζέντα Υγεία 2020 και την τεχνογνωσία και εμπειρία του ΠΟΥ. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό που για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και καθορίζεται, ο ρόλος των πόλεων στην προαγωγή της υγείας των πολιτών, μέσα σε ένα πλέγμα συνεργασιών σε κυβερνητικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με κοινό στόχο την πρόληψη και προαγωγής της υγείας των πολιτών.
Το επόμενο διάστημα μέσα από τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον, στοχεύουμε να επιτύχουμε τη θωράκιση της υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και η επιτυχημένη πρόληψη έχει λιγότερο κόστος από την ίαση.»