Σε δραστηριότητες για την προώθηση της κατανάλωσης νερού συμμετείχαν οι μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Παιδειατροφή – EPHE» στο οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει πιλοτικά και αποκλειστικά από την Ελλάδα μαζί με άλλους έξι ευρωπαϊκούς δήμους.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, που ακολουθεί τη «μεθοδολογία EPODE για την Προώθηση της Ισότητας στον Τομέα της Υγείας (EPHE)», τα παιδιά του 16ου Δημοτικού Σχολείου χωρισμένα σε ομάδες έλαβαν μέρος σε μία σκυταλοδρομία νερού προσπαθώντας να γεμίσουν με νερό τον κουβά τους πιο γρήγορα από τους αντιπάλους τους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν έναν αγώνα ταχύτητας προσπαθώντας να μη χύσουν το νερό από το δοχείο που κρατούσαν.
Τα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου μπροστά από τις βρύσες τις οποίες είχαν ζωγραφίσει σε προηγούμενη δράση του προγράμματος με σκοπό την προώθηση της κατανάλωσης νερού.
Επιπλέον, κάθε τάξη δημιούργησε το δικό της κολάζ σκέψεων για το νερό με στόχο να υπενθυμίζει σε κάθε μαθητή πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση νερού.
Η συγκεκριμένη δράση που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού ήταν μέρος της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία συντόνισε ταυτόχρονες δραστηριότητες στις επτά ευρωπαϊκές χώρες όπου υλοποιείται το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό το Μαρούσι ένωσε τις δυνάμεις του με το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία και τη Ρουμανία για την προώθηση της κατανάλωσης του νερού, μίας από τις ενότητες του προγράμματος.
Η μεθοδολογία EPODE για την προώθηση της Ισότητας στον Τομέα της Υγείας (EPHE) είναι ένα τριετές πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να μειώσει τις ανισότητες στον τομέα της Υγείας μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών οικογενειών σε τέσσερις βασικές ενότητες: κατανάλωση νερού, ποικιλία στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, φυσική δραστηριότητα, περισσότερος και ποιοτικότερος ύπνος.
Στο πρόγραμμα «Παιδειατροφή – EPHE» που θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, περιλαμβάνονται βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στόχο έχουν την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και τη μύηση των μαθητών στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μέσα από τη δημιουργία υγιεινών μενού, φυλλαδίων διατροφής, τη συμμετοχή σε ενημερωτικές και βιωματικές διατροφικές εκδηλώσεις κ.α.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν, επίσης, εννέα λαχανόκηποι – βοτανόκηποι στο 1ο, 3ο & 11ο, 4ο, 6ο, 8ο, 10ο, 15ο, 16ο Δημοτικό Σχολείο, τους οποίους θα φυτέψουν, θα φροντίσουν οι ίδιοι οι μαθητές και θα δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους, διαδικασία μέσα από την οποία τα παιδιά «υιοθετώντας» τα δικά τους ζαρζαβατικά, θα γνωρίσουν στην πράξη τα φυτά και βότανα της ελληνικής γης και θα ενημερωθούν για την αξία της υγιεινής διατροφής.