Τους καρπούς των λαχανόκηπων τους περισυνέλλεξαν οι μαθητές σε εννέα Δημοτικά Σχολεία του Αμαρουσίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας «Παιδειατροφή – EPHE» στο οποίο συμμετέχει πιλοτικά και αποκλειστικά από την Ελλάδα ο Δήμος Αμαρουσίου μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές πόλεις. Με την ευκαιρία της περισυλλογής των καρπών των προσπαθειών τους μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, συνεχάρη τόσο τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς όσο και εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση του οποίου πραγματοποιήθηκε η όλη δράση.
Συμμετέχοντας οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου, του 3ου & 11ου, 4ου, 6ου, 8ου, 10ου, 15ου και 16ου Δημοτικού Σχολείου στο πρόγραμμα, τον Απρίλιο φύτεψαν βότανα και λαχανικά σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο τους, παρακολούθησαν και φρόντισαν για την ανάπτυξή τους, και όμοια με τη βιωματική διαδικασία της φύτευσης, συμμετείχαν με τη βοήθεια των επιβλεπόντων στο πρόγραμμα γεωπόνων Βασίλη Βουτσιώτη, και Χρήστου Λαφτσή, στη συγκομιδή των καρπών.
Κάθε μαθητής έκοψε τον δικό του καρπό και στο τέλος της δράσης της συγκομιδής, σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού μοιράστηκαν τη «σοδειά» τους.
Στο πλαίσιο του έργου καλλιεργήθηκαν κατεξοχήν εποχιακά φυτικά είδη λαχανόκηπων -κρεμμύδια, σκόρδα, σέλινο, μαϊντανός, τομάτες, πιπεριές, κολοκυιθάκια κ.α.- καθώς, επίσης, αρωματικά είδη όπως δεντρολίβανο, θυμάρι κ.α.
Το εκπαιδευτικό διαδραστικό μάθημα της καλλιέργειας λαχανόκηπων είχε ως στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και μέσα από τη δική τους συμβολή να αναβαθμίσουν την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου στο σχολείο τους.
Η δράση υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με την εταιρία NOSTUS και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της πόλης όπου δημιουργήθηκαν σχολικοί λαχανόκηποι.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της δράσης των σχολικών λαχανόκηπων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, συνεχάρη τους μαθητές και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, και δήλωσε: «μέσα από την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή με τη φύση και τα αγαθά της ελληνικής γης, και μέσα από τη μύησή τους στην καλλιέργεια κηπευτικών και φυτών που τους προσφέρει το πρόγραμμα «Παιδειατροφή – EPHE», βιωματικά αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς από τον σπόρο γεννιέται ένας καρπός. Χαιρόμαστε που συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέραμε στους μαθητές μας αυτή την χρήσιμη και εποικοδομητική εκπαιδευτική εμπειρία».
Η φιλοσοφία του προγράμματος
Στο πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας «Παιδειατροφή – EPHE» που ακολουθεί τη «μεθοδολογία EPODE για την Προώθηση της Ισότητας στον Τομέα της Υγείας (EPHE)» και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, περιλαμβάνονται βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στόχο έχουν την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και τη μύηση των μαθητών στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μέσα από τη δημιουργία υγιεινών μενού, φυλλαδίων διατροφής, τη συμμετοχή σε ενημερωτικές και βιωματικές διατροφικές εκδηλώσεις κ.α.
Μέσα από το πρόγραμμα «Παιδειατροφή – EPHE» προωθείται, επίσης, η διαπαιδαγώγηση και των ίδιων των γονέων σε θέματα σωστής διατροφής των παιδιών τους βοηθώντας ολόκληρη την οικογένεια να αλλάξει μοντέλο διατροφής και ζωής.