Συνέντευξη στη Σοφία Νέτα
“Τα οριζόντια μέτρα και οι περικοπές μετακύλησαν ένα μέρος της υγειονομικής δαπάνης, στις τσέπες των ασφαλισμένων και ένα άλλο μέρος στις τσέπες των γιατρών. Σήμερα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν λίγα . Παράλληλα οι γιατροί δίνουν πολλά και παίρνουν λίγα. Αγωνίζονται καθημερινά, απλήρωτοι για μήνες στα νοσοκομεία και εθελοντές στον ΕΟΠΥΥ. Και όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, παίρνουν ένα υποπολλαπλάσιο αυτών που δικαιούνται μήνες μετά». Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στο newmoney.gr. “Είναι χαρακτηριστικό”, προσθέτει, “ότι τον τελευταίο χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε 82 φορές από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να πληρώσει ληξιπρόθεσμα και τρέχουσες οφειλές”.
Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ;
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥΥ είναι εικονικός, δεν στηρίχθηκε στα πραγματικά δεδομένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Δυστυχώς η αντιμετώπιση της Δημόσιας υγείας , γίνεται με κριτήρια λογιστικά ,με στόχο να είναι ικανοποιημένη η τρόικα και χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία ποιοτική παράμετρος. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι οι δαπάνες για την υγεία είναι ανελαστικές και δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκπτώσεις όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κατά καιρούς ομολογήσει ότι ο στόχος για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ανέφικτος, ωστόσο επιχειρεί να τον επιβάλει. Έτσι έχουμε μια δραματική μετακύλιση του κόστους της δαπάνης στον ασθενή με συνεχόμενες αυξήσεις των συμμετοχών που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις πιο ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Πάγια θέση του ΙΣΑ αποτελεί ότι το ιδεατό θα ήταν η Πολιτεία να αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων. Ωστόσο στην σημερινή κατάσταση αυτό δεν είναι εφικτό οπότε θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή της επιβάρυνσης, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασφαλισμένου. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την θέσπιση συμμετοχής στις δαπάνες υγείας, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.
Ποια είναι η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών;
Οποιαδήποτε νέα οριζόντια επιβάρυνση, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, για πολιτικές που θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση όσους ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμβάλλουν . Ενώ θα απειλήσει το ιατρικό σώμα καθώς θα περιοριστεί η πρόσβαση σε αυτό των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, κάτι το οποίο οφείλει να χρηματοδοτεί η πολιτεία.
Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ έχει ζητήσει να θεσπιστεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ,με εισοδηματικά κριτήρια. Πάγια θέση του ΙΣΑ αποτελεί ότι το ιδεατό θα ήταν η Πολιτεία να αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων. Ωστόσο στην σημερινή κατάσταση αυτό δεν είναι εφικτό οπότε θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή της επιβάρυνσης ,ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασφαλισμένου.
Γιατί ζητάτε να διορθωθεί το ετήσιο όριο δαπάνης, για τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχει προσδιοριστεί για το νομό Αττικής από τον ΕΟΠΥΥ ;
Είναι δεδομένο ότι το προβλεφθέν ετήσιο όριο δαπάνης για το Νομό Αττικής είναι δυσανάλογο του πληθυσμού του και του μεγέθους του. Δεν είναι δυνατόν να έχει υπολογισθεί για την Αττική μόνο το 35,5% του συνόλου της δαπάνης για όλη τη χώρα από την στιγμή που στο Λεκανοπέδιο ο πληθυσμός που έχει ανάγκη τέτοιες εξετάσεις ξεπερνά το 50% της χώρας.
Από την στιγμή που θα προστεθούν και οι κάτοικοι του Νομού Αττικής, οι οποίοι απογράφονται σε άλλες περιοχές καθώς και οι φοιτητές .Επίσης υπάρχουν ασθενείς που μεταβαίνουν στην Αττική από άλλους νομούς της χώρας , για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων . Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι η δυσαναλογία αυξάνεται και το ποσό που έχει προσδιοριστεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.
Γιατί θεωρείται ότι η επιβολή του clawback και του rebate, δυσχεραίνει την επιβίωση του ιατρικού κόσμου;
Πρόκειται για ένα άδικο και εξοντωτικό μέτρο το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τους εργαστηριακούς γιατρούς, με μικρότερα εισοδήματα ,οι οποίοι θα βρεθούν ουσιαστικά «στο μάτι του κυκλώνα», μη έχοντας δυνατότητα επιβίωσης του εργαστηριού τους
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, θα επιβάλλεται ουσιαστικά τελικό rebate πάνω από 70-80% . Για παράδειγμα για κάθε 2.000 ευρώ μηνιαίο τζίρο εργαστηριακών εξετάσεων το rebate θα φθάνει το 70%. Εάν μάλιστα συμπεριλάβουμε και την παρακράτηση φόρου και των λοιπών κρατήσεων που φτάνουν το 23%, είναι δεδομένο ότι ο γιατρός στο τέλος θα πληρώνει ο ίδιος προκειμένου να εξετάσει έναν ασθενή! Η κατάσταση αυτή είναι παράλογη και ανέντιμη απέναντι στο ιατρικό σώμα που παλεύει για την προάσπιση της Δημόσιας υγείας.
Ποια είναι η κατάσταση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς;
Οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κακοπληρωμένοι και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας ,έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Έχουν υποστεί μια δραματική μείωση τους εισοδημάτων τους ,με αποτέλεσμα ν αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης. Είναι απαράδεκτο λοιπόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να μην πληρώνονται κάν οι δεδουλευμένες εφημερίες τους.
Ποιες είναι οι διεκδικήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών;
Την τελευταία τριετία ο ιατρικός κόσμος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα . Στοχοποιήθηκε τόσο από τους εκπροσώπους των δανειστών όσο και από την πολιτική ηγεσία, η οποία κατά καιρούς επιχείρησε να περάσει μέτρα που έθιγαν την αξιοπρέπεια και διακύβευαν την επιβίωση του ιατρικού κόσμου.
Ο ΙΣΑ απάντησε αποτελεσματικά μέσω δυναμικής αντίδρασης και διεκδίκησης σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, ενάντια σε πολιτικές υποβάθμισης της υγείας του λαού και απαξίωσης του Έλληνα Γιατρού.
Εμείς συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας, αφουγκραζόμενοι το πρόβλημα της δημόσιας Υγείας σε δυο επίπεδα: στην επιβίωση των γιατρών μας και στην εξυπηρέτηση των ασθενών μας. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι οι συλλογικές συμβάσεις, με ίσες ευκαιρίες ,για όλους τους νέους συναδέλφους, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και ελεύθερη επιλογή γιατρού. Ενώ διεκδικούμε την επιδότηση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών καθώς και την στήριξή τους μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ . Ακόμη αγωνιζόμαστε για τον νοσοκομειακό γιατρό και διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να είναι Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας με μία κεντρική κύρια στόχευση: να δράσει έντονα όπου υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή Περίθαλψη στους Πολίτες και την Ανθρώπινη και Επιστημονική Αξιοπρέπεια στους Υγειονομικούς Λειτουργούς της.