385 πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, που υλοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας και με τη συνδρομή εθελοντών του Δημοτικού Πολυιατρείου.
Το πρόγραμμα είχε στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας. Οι μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη συνδυάζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, περιφερικής αρτηριοπάθειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφροπάθειας κ.α.
Για την διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούσαν να εξεταστούν, οι δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης: στο Κεντρικό ΚΑΠΗ Αμαρουσίου, την Πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού και το Δημοτικό Πολυιατρείο.
Τις εξετάσεις πραγματοποίησε η βοηθός μικροβιολόγου κα Καίτη Σεβαστή και την κλινική εκτίμηση μαζί με συμβουλές στους εξεταζόμενους διενήργησε ο γιατρός- καρδιολόγος κ. Θωμάς Ριζόπουλος. Στην επιτυχία του προγράμματος συνέβαλαν επίσης οι εργαζόμενες στο Δημοτικό Πολυιατρείο και τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ κες Στέλλα Κορκίδη, Στέλλα Δεβετζή, Αναστασία Λάβδα, Γεωργία Μητροπούλου και Ζωή Παπαχρήστου, υπό την επίβλεψη της Προέδρου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κας Ελένης Λέκκα.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. κ. Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος και επισήμανε για μία ακόμη φορά τη σημασία της πρόληψης.
«Εκατοντάδες πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και από 39 ακόμη Δήμους μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν και να ενημερωθούν για τη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη που στη σύγχρονη εποχή έχει ιδιαίτερη ανησυχητική αυξητική τάση. Η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συντελεστές του προγράμματος που έδωσαν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εξεταστούν δωρεάν και συνέβαλαν ο καθένας από την πλευρά του στην επιτυχία του προγράμματος.»
Αρωγός του προγράμματος ήταν τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια CANA, τα οποία χορήγησαν το αναλώσιμο υλικό (μηχανήματα μέτρησης, ταινίες σακχάρου και βελόνες), καθώς και το έντυπο υλικό.