Η υπεράσπιση του κύρους της Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της διαφάνειας , απαιτεί μια συνολική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους
Η νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης , ως απάντηση στα όσα υποστήριξε η Κ.Ε.Δ.Ε. περί επιλεκτικής στοχοποίησης των Δημάρχων από τη σημερινή Κυβέρνηση , είναι φανερό ότι απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο. Κι όχι στους Δημάρχους και τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Στην ανακοίνωση αυτή ο κ. Πουλάκης ξεχνά να αναφέρει ότι :
Πρώτον, η θέση ότι οι Δήμαρχοι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα από την Κεντρική Εξουσία , σε σχέση με τα πρόσωπα που κατέχουν άλλα δημόσια αξιώματα ( γενικοί γραμματείς, βουλευτές, υπουργοί) , όσον αφορά τις ποινές που μπορούν να τους επιβληθούν σε περίπτωση παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη και χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, είναι θέση που προέκυψε και ψηφίστηκε στην πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων. Συμφέρει τον κ. Πουλάκη να παρουσιάζει τη θέση αυτή, ως ταύτιση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. με το Δήμαρχο Βόλου κ. Μπέο. Αυτή τη γραμμή άλλωστε αναπαραγάγουν σήμερα μέσω της κομματικής τους εφημερίδας. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Αν για τον κ. Πουλάκη η Γενική Συνέλευση των Δημάρχων δεν αποτελεί εκφραστή των θέσεων της Αυτοδιοίκησης, του ζητούμε συγγνώμη. Την επόμενη φορά τις θέσεις μας θα φροντίσουμε να τις εκφράσει ο θυρωρός της Κουμουνδούρου. Φαίνεται ότι τις δικές του απόψεις τις αποδέχεται ευκολότερα ο κ. Γενικός Γραμματέας.
Δεύτερον, δεν λέει αλήθεια ο κ. Πουλάκης όταν ισχυρίζεται ότι το μόνο από τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης που υποστήριξε αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ήταν αυτό που αφορούσε την αργία των Δημάρχων. Στις πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών , παρουσία όχι μόνον του κ. Πουλάκη, αλλά και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του, συζητιούνται όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν κρίνουμε σκόπιμο να αναζητήσουμε εμείς τις αιτίες της ασθενούς ή καλύτερα επιλεκτικής μνήμης του κ. Γενικού. Άλλοι οφείλουν να το κάνουν αυτό.
Τρίτον, η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση που επικαλείται ο κ. Πουλάκης, όσον αφορά την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος στο οποίο περιλαμβανόταν και η επίμαχη διάταξη, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για μας επαρκή λόγο για να την αποδεχθούμε. Ας μην ξεχνά ο κ. Πουλάκης ότι από τη σημερινή Κυβέρνηση, τη Βουλή και τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν ψηφιστεί μέτρα και νομοθετήματα, όπως π.χ. η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δήμευση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων, το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls κλπ. Μέτρα και νομοθετήματα που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, την οποία φαίνεται ότι δεν τη λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη ο κ. Πουλάκης, “κρυπτόμενος” πίσω από πρόσκαιρες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Τέταρτον, αντί να κρύβεται ο κ. Γενικός Γραμματέας πίσω από τα πεπραγμένα άλλων κυβερνήσεων για να δικαιολογήσει την απραξία της δικής του κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, εμείς του προτείνουμε κάτι απλό: να συνεργαστούμε από κοινού, ώστε να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση. Αν πράγματι βρίσκεται στην «ίδια πλευρά του τραπεζιού» με την αυτοδιοίκηση όπως ισχυρίζεται , δεν χρειάζονται λόγια, αλλά πράξεις. Ο απαράδεκτος πράγματι νόμος περί ευθύνης υπουργών που ισχύει σήμερα δεν αλλάζει με ευχές και καταγγελίες , αλλά με πρωτοβουλίες που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας.
Τέλος, η ανατροπή της κρατούσας και άδικης αντίληψης ότι οι Δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς δεν γίνεται με μονομερείς ενέργειες, με νομοσχέδια και διατάξεις που στοχεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα, αντί να στοχεύουν τις αιτίες που δημιουργούν «αρρωστημένες καταστάσεις» που ταλαιπωρούν τη χώρα και βλάπτουν το κύρος των θεσμών και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Ειδικότερα, η υπεράσπιση του κύρους της Αυτοδιοίκησης απαιτεί μια συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους, στην οργάνωση, δομή και λειτουργία του.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο για να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση αυτή. Χωρίς άσκοπες κι ανούσιες αντιπαραθέσεις.