Γ. Πατούλης: Θεσμοί όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη έχουν αξία όταν έχουν αρμοδιότητες – Προτεραιότητα μας να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας του Κράτους και των Δήμων
«Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση. Στηρίζουμε με πράξεις τη προσπάθεια να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας της Διοίκησης και των Δήμων. Για την ΚΕΔΕ η θέσπιση της απλής αναλογικής που προωθεί η Κυβέρνηση δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη έχει αξία όταν του έχουν δοθεί αρμοδιότητες και εξουσίες. Η ενίσχυση του μπορεί να γίνει σε νέες βάσεις, αξιοποιώντας την ευκαιρία της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης».
Στις σχετικές επισημάνσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσιου Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών η οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Σούνιο και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου.
Ο Γ. Πατούλης έθεσε και το ζήτημα της πολυμορφίας των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και την ανάγκη οι Βουλευτές να αντιμετωπίζονται όπως και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος σε κονδύλια που διαχειρίζονται οι περιφέρειες τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα βασικό πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας προκειμένου να μην εντοπίζονται στην Αυτοδιοίκηση φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης με βάση κομματικά κριτήρια.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θεσμό του Συμπαραστάτη υπογράμμισε ότι δεν έχει υποστηριχθεί επαρκώς και δεν έχει αναπτυχθεί σε όλη την αυτοδιοίκηση.
«Ήταν μια ακόμη παρέμβαση σε μια μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε πρόχειρα κι εφαρμόστηκε ακόμη πιο πρόχειρα και το κυριότερο, χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη».
Στη συνέχεια τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκλεγεί Συμπαραστάτες μόλις σε 33 από τους 161 Δήμους που είχαν το δικαίωμα βάσει του νόμου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περιφέρειες όπου μόλις οι 7 από τις 13, έχουν τοποθετήσει Συμπαραστάτες.
Όπως ανέφερε η εικόνα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρξε επαρκές χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες και ο θεσμός να αναπτυχθεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ευθύνες».
«Θεωρώ ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα λάθη του χθες και να αποφύγουμε να επαναληφθούν», τόνισε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι στο θεματικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις 17 και 18 Οκτωβρίου για την Αλλαγή του Καλλικράτη θα συμπεριληφθεί η θέση να ενισχυθεί ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, σε νέες βάσεις».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απευθυνόμενος στον πρώην Υπουργό και βασικό εμπνευστή του Προγράμματος «Καλλικράτης» Γ. Ραγκούση, έθιξε το θέμα της μη χρηματοδότησης του προγράμματος με κονδύλια, γεγονός που αποτελεί και την αιτία έλλειψης κατά την περίοδο της ύφεσης, σημαντικών αναπτυξιακών έργων στους δήμους. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Μέσω αυτή της διαδικασίας θα μπορέσει το νέο πρόγραμμα να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές και να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης λέγοντας ότι στόχος της ΚΕΔΕ «είναι να στηρίξει με πράξεις και όχι με λόγια το εγχείρημα να προχωρήσουν επιτέλους και στη χώρα μας οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους».
«Είναι αναγκαίο οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες, χωρίς κηδεμονίες, όπως συμβαίνει στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας τους. Όταν μιλάμε για αλλαγή του Καλλικράτη ξεκαθαρίζω ότι δεν μιλώ για αλλαγές στα γεωγραφικά όρια των Δήμων, αλλά για αλλαγές που θα διασφαλίσουν την οικονομική ανεξαρτησία και τη θεσμική αυτοτέλεια των Δήμων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την απλή αναλογική επανέλαβε ότι «για την ΚΕΔΕ η θέσπιση της απλής αναλογικής που προωθεί η Κυβέρνηση δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας του Κράτους και των Δήμων, που αποτελούν κομμάτι του».
Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζιδάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο Βουλευτής Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), ο Βουλευτής Γ. Αμυράς (Ποτάμι), ο πρώην Υπουργός Γ. Ραγκούσης, ο Βουλευτής Γ. Θεωνας (ΚΚΕ), ο Βουλευτής Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ), η Βουλευτής Μ. Θελερίτη (ΣΥΡΙΖΑ) ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, Βουλευτές του Ν. Αττικής, ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Δήμαρχοι που έχουν Συμπαραστάτες στο Δήμο τους. Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης και ο Συντονιστής του Δικτύου Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης Ευάγγελος Μιχάλης.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί απολογισμός των δράσεων του Δικτύου, θα κατατεθεί πρόταση για τη νομική μορφή του Δικτύου, καθώς και προτάσεις για την αναμόρφωση του Καλλικράτη και την επικαιροποίηση της προτεινόμενης τροπολογίας για το θεσμό του Συμπαραστάτη.