Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει σε μία δυναμική τοπική ανάπτυξη με έμφαση και στην απασχόληση μέσα από επενδυτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας»
«Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα για τους Δήμους της χώρας μας καθώς διαρκής στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη διοργάνωση του διεθνούς φόρουμ με θέμα «Ενεργειακή αποδοτικότητα και Βιώσιμη ανάπτυξη» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μόσχα από το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας και το Δήμο Μόσχας.
Στη θεματική ενότητα συζήτησης όπου μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή της Γ.Γ του υπ. Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας D.King και οι Δήμαρχοι του Καζάν Ilsur Metshin, του Bottrop B.Tischler, του Μάντσεστερ T.Lloyd, του Δουβλίνου Β.Carr, της πόλης Naberezhnie Chelny N.Magdeev και της Μπολόνια R.Malagoli.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εποικοδομητικές απόψεις για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργειακή ανάπτυξη των εθνικών χωρών με τον υφυπουργό Ενέργειας Anton Inyutsyn και τον Δήμαρχο Καζάν Ilsur Metshin.
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως ένας Δήμος μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός ενεργειακής δραστηριοποίησης διάδοσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.
Αναφερόμενος στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως ανέφερε, «η αυτοδιοίκηση σχεδιάζει και υλοποιεί το χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο και μεριμνά προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων ανάπτυξης σύμφωνα με τα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος».
Σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται από τους Δήμους στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, εστίασε στiς εξής:
· Επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού & Θερμότητας στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα,
· Επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης
· Ειδικές δράσεις αξιοποίησης βιομάζας.
· Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια ενιαία συγκροτήματα σχολικών κτιρίων.
· Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια σχολικά κτίρια.
· Προώθηση συστημάτων ΑΠΕ (Ηλιακή ενέργεια)
· Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» (για ΟΤΑ).
· Πράσινα Δώματα σε Δημόσια – Δημοτικά Κτίρια
· Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης.
· Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων.
· Βιοκλιματική Αναβάθμιση Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας
Παράλληλα πρόσθεσε πως πέραν αυτών των επιτυχημένων έργων και πρωτοβουλιών των Δήμων που είχαν όμως πιλοτικό κυρίως χαρακτήρα οι Δήμοι της χώρας μας μπορούν να συνεχίσουν σε μία ολιστική λογική στα θέματα της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από τις πιο κάτω κατηγορίες έργων και δράσεων:
I. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
II. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
III. ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ
IV. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ)
V. ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
VI. ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
VII. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε τις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι Δήμοι της Ελλάδας και το σημαντικό ρόλο στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας που καλούνται να διαδραματίσουν σε (3) βασικούς τομείς προτεραιότητας που είναι οι εξής:
1. Σε δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια
2. Στη μέτρηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας. Σημαντική προτεραιότητα στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις τους και τη λειτουργία του (κτίρια, αντλιοστάσια, μονάδες βιολογικών καθαρισμών, κολυμβητήρια και αθλητικά κέντρα)
3. Στην Ενεργειακή αποδοτικότητα δημοτικών εγκαταστάσεων
Οι δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων μέσω:
¾ Της σωστής συντήρησης του δικτύου
¾ Της έξυπνης διαχείρισης στα κτίρια
¾ Της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης στον οδοφωτισμό
¾ Των φωτιστικών με αισθητήρες κίνησης σε δημόσιους χώρους
Δράσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της της συμβολής των ΟΤΑ στη Περιβαλλοντική προστασία, στη κλιματική αλλαγή αλλά και σε μία δυναμική τοπική ανάπτυξη με έμφαση και στην απασχόληση μέσα από επενδυτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ, σε όλες τις λειτουργίες και τις εγκαταστάσεις των Δήμων.