Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Απαιτούμε Εθνικό Σχέδιο για τα Ζώα -Αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο
Με τη διαμόρφωση δυο κοινών ψηφισμάτων η ΚΕΔΕ και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισφραγίζουν τη συνεργασία τους η οποία ξεκίνησε με τη διοργάνωση της πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμώνστις 6 Μαΐουστην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή εισαγγελέων.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης «απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα» και συμπληρώνει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
«Για τη ΚΕΔΕ είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η θέσπιση και η υλοποίηση των προτάσεων που περιέχονται στα ψηφίσματα. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι αναγκαία η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.
Στα σχετικά ψηφίσματα, τα οποία επισυνάπτονται, οι δύο πλευρές ζητούν να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου «η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών που δεν έχουν αδέσποτα και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο». Ειδικότερα στο πρώτο ψήφισμα περιέχονται 6 συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στον Πρωθυπουργό, τα αρμόδια Υπουργεία, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα.
Στο δεύτερο ψήφισμα περιέχονται 7 μεσοπρόθεσμα μέτρα στα οποία θα χρειαστεί να επικεντρωθούν οι Δήμοι με βασικό στόχο το δραστικό περιορισμό των αδέσποτων.
Επισυνάπτονται τα σχετικά Ψηφίσματα
ΨΗΦΙΣΜΑ Α
Προς τον
Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της χώρας
Προς τον
Πρόεδρο της Βουλής
Προς τα
Κοινοβουλευτικά κόμματα
Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, 06 Μαΐου 2017, στα
Πλαίσια της Ημερίδας με θέμα:
«Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα- Απαιτούμε Εθνικό Σχέδιο και Πολιτική για τα Ζώα»,που διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την συμμετοχή Εισαγγελέων ζητάμε η Πολιτεία και οι Δομές της να μελετήσουν, υιοθετήσουν και αποφασίσουν τα παρακάτω 6 μέτρα, ώστε η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών που δεν έχουν αδέσποτα και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο, όσον αφορά στα ζώα συντροφιάς.
συντροφιάς για μια 5ετία (υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πχ Βέλγιο) και να επανεξετασθεί το θέμα μετά την 5ετία.
Οι ευπαθείς οικονομικά ομάδες κάτω από το όριο φτώχειας, με κριτήριο την φορολογική τους δήλωση, να στειρώνουν τα ζώα τους δωρεάν στα δημοτικά κτηνιατρεία ή στους εθελοντές Έλληνες και άλλους ευρωπαίους κτηνίατρους και οι λιγότερο ευπαθείς, πάνω από το όριο φτώχειας με κρατικό κουπόνι προς στους ιδιώτες κτηνιάτρους (πρόταση της συμβούλου του προηγούμενου Αναπληρωτή Υπουργού του ΥΠΑΑΤ κ. Μπόλαρη). Για να πιάσουν επιτέλους τόπο τα κρατικά κονδύλια και να μην σπαταλούνται άσκοπα σε δράσεις αναποτελεσματικές.
Μέχρι να γίνει αυτό τα pet–shops θα πρέπει να πληρούν ειδικές προδιαγραφές που θα θεσπισθούν με αυστηρούς ελέγχους λειτουργίας και αποτροπής παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων. Προς τούτο, θα πρέπει να δοθεί εύλογος χρόνος προσαρμογής στις διατάξεις που πρόκειται να θεσπισθούν.
Ένα πρώτο μέτρο , που εφαρμόζεται στην Γαλλία, είναι οι αγγελίες πώλησης ζώων συντροφιάς να επιτρέπονται μόνο με την παράθεση στο κείμενο της αγγελίας του αρ. αδείας εκτροφής και φυσικά με τον αριθμό του τσιπ του προς πώληση ζώου.Να οριστούν πολύ υψηλά πρόστιμα για τους παρανομούντες.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Γεώργιος Πατούλης , Δήμαρχος Αμαρουσίου
Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
ΨΗΦΙΣΜΑ Β
Συναποφασίζεται επίσης να προταθεί να επικεντρωθούν οι Δήμοι στα παρακάτω 7 μεσοπρόθεσμα μέτρα που η υλοποίησή τους θα συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό των αδέσποτων χωρίς να τους επιβαρύνει ιδιαίτερα οικονομικά .
Τέλος τονίζεται, ότι οι Δήμοι θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των ζώων ιδιαίτερα στο σκέλος της λειτουργίας της 5μελούς επιτροπής, να συνεργάζονται αρμονικά με τα φιλοζωικά σωματεία και να καλλιεργούν πνεύμα σεβασμού προς τα ζώα στους δημότες τους.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Γεώργιος Πατούλης
Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Αναστασία ΒυσσίνουΜπομπολάκη