Γ. Πατούλης: Ο Δήμος Solna είναι μία πόλη που αποδεικνύει πολύ εύγλωττα την αναγκαιότητα οικονομικής και διοικητικής ανεξαρτησίας των Δήμων. Ελπίζουμε αυτές οι καλές πρακτικές να υιοθετηθούν άμεσα και στην Ελλάδα»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη επισκέφθηκε την πόλη Solna, έναν όμορο Δήμο της Σουηδικής πρωτεύουσας, όπου το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί.
Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο Solna με εξαιρετικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών από τους ελληνικής καταγωγής Αντιδήμαρχο Αρ. Χρυσάφη και τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Ευρώπης Γ. Κοντορίνη, ο οποίος συντόνισε τις επαφές του Προέδρου της ΚΕΔΕ με αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες της Σουηδίας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Sven Kinnander, καθώς και ο Έλληνας Πρέσβης στη Σουηδία Δ.Τουλούπας.
Ο Δήμος Solna αριθμεί περίπου 80.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Φιλοξενεί ένα από τα πιο φημισμένα και μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Σουηδίας το Καρολίνσκα, αλλά και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο της χώρας, το Rasunda.
Θεωρείται μία πόλη- πρότυπο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με δεδομένο ότι για 9 συναπτά έτη βραβεύεται ως ο πιο φιλόξενος Δήμος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν τις 10.000.
Όπως ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης είναι η εφαρμογή του μοντέλου της φορολογικής αποκέντρωσης με δεδομένο ότι οι πολίτες αποδίδουν το 70% των φόρων στο κράτος και το υπόλοιπο 30% στον Α’ και ‘Β βαθμό Αυτοδιοίκησης απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλά είναι και τα ποσοστά ανεργίας, καθώς στις προτεραιότητες των τοπικών αρχών είναι η έμφαση στην επιμόρφωση των νέων ανθρώπων και η άμεση διασύνδεση τους με τον κόσμο του επιχειρείν.
Επιπρόσθετα κατά την παρουσίαση του άριστου τρόπου διοίκησης του Δήμου, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε και για τις επιτυχημένες και αποτελεσματικές πρακτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας στο Δήμο Solna αλλά και γενικότερα της Σουηδίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να δρομολογηθεί διαδικασία ανταλλαγής δημοτικών υπαλλήλων από την Ελλάδα προς τη Σουηδία και αντίστροφο, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εμπέδωση βέλτιστων πρακτικών.
Σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:
«Η Σουηδία αποτελεί μία χώρα-πρότυπο αυτοδιοικητικής λειτουργίας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Solna μία πόλη που αποδεικνύει πολύ εύγλωττα την αναγκαιότητα οικονομικής και διοικητικής ανεξαρτησίας των Δήμων καθώς και της εφαρμογής της φορολογικής αποκέντρωσης. Επίσης διαπιστώνουμε πως όπου επικρατεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και παρατάξεων για το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών , μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι αναγκαίες αποφάσεις για την Αυτοδιοίκηση λαμβάνονται άμεσα.
Δυστυχώς η Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι ακόμα πολύ πίσω. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτές οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη να υιοθετηθούν άμεσα και στη χώρα μας. Οι Έλληνες δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας».
Στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Στοκχόλμη ο κ. Πατούλης συναντήθηκε και με τον Κύπριο Πρέσβη στη Σουηδία Αν. Κακούρη με τον οποίο συζήτησαν για τους τρόπους ενίσχυσης των δεσμών των Ελληνοκυπρίων με τους Έλληνες ομογενείς, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και μέσω πρωτοβουλιών με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως είναι η ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού.