Γ.Πατούλης: « Σαφή χρονοδιαγράμματα, επιτάχυνση των διαδικασιών και παροχή πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κλειδιά για να πάψει η Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της ανακύκλωσης»
Την ανάγκη να προσδιοριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πολιτικών για την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων με ταυτόχρονη παροχή πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να είναι ουραγός της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο.
Ειδικότερα κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Π.Τατούλης, εκπρόσωποι του Δικτύου ΦΟΣΔΑ και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δ.Πολιτόπουλος, ο κ. Πατούλης κατάθεσε στον υπουργό τις προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, το οποίο είναι σε διαβούλευση.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε την ενίσχυση της πολιτικής ανακύκλωσης στη χώρα μας «ζήτημα εθνικής σημασίας χωρίς κομματικές αποχρώσεις» και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του που συμπεριελήφθησαν πολλές από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, ωστόσο επισήμανε πως για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η δακτυλοδεικτούμενη της Ευρώπης στον τομέα αυτό, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδοτήσεων των χώρων διαλογής αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο ζήτημα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εφαρμοστούν στα σχολεία.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε πως «η ΚΕΔΕ εμμένει στην ανάγκη ο Νόμος να προσδιορίσει ένα πλαίσιο αρχών και στόχων, με κριτήρια περιβαλλοντικά-τεχνικά-οικονομικά-χωροταξικά, έτσι ώστε οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού να επιλέγουν το κατάλληλο μοντέλο συλλογής, με δεδομένο ότι το μοντέλο θα το υλοποιήσουν οι Δήμοι.
Επιπρόσθετα χαιρέτισε τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ΦοΣΔΑ κατά τη διαμόρφωση του κανονισμού τιμολόγησης προσδιορίζουν τα τέλη που θα καταβάλλονται από τους ΟΤΑ σε συνάρτηση με την απόδοση του ποσοστού ανακύκλωσης από κάθε Δήμο, ωστόσο επισήμανε ότι το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι νομικά εφικτό να εφαρμοστεί η μέθοδος και για τους πολίτες, έστω εθελοντικά στους ΟΤΑ που το επιθυμούν.
Ο κ. Πατούλης κατά τη σύσκεψη εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τους στόχους του ΕΣΔΑ, τονίζοντας ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά φιλόδοξοι» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να τεθεί ένα σαφές και εύλογο χρονοδιάγραμμα σταδιακής ανάπτυξης της χωριστής συλλογής.
Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους Δήμους σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Νόμου τα χαρακτήρισε «υπερβολικά» ενώ σημείωσε πως η ΚΕΔΕ συμμερίζεται τη δυνατότητα συμμετοχής των φορέων κοινωνικής οικονομίας, ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει να ασκούν δράσεις μόνο στο Δήμο που έχουν την έδρα τους και όχι ανεξέλεγκτα σε οποιονδήποτε Δήμο.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος τη «δυσκαμψία της κεντρικής διοίκησης με την εισαγωγή κεντρικού ελέγχου, που έχει προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των ΠΕΣΔΑ και την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ», επισήμανε πως με σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου ο ΕΟΑΝ επανεκκινεί τη διαδικασία, διευκρινίζοντας πως στο νόμο εισάγεται προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΑΝ των αποφάσεων των ΟΤΑ για τα ΤΣΔΑ, και μάλιστα εκ των υστέρων σε μια διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί και οδήγησε στη σύνταξη των ΠΕΣΔΑ.
Σχολιάζοντας αυτή την παρατήρηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε πως ο ΕΟΑΝ θα παρεμβαίνει μόνο σε περίπτωση που ο Δήμος καταθέτει αυτόνομο δημοτικό σχέδιο για την ανακύκλωση.