Απαιτούμε μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση για μία καλύτερη Ελλάδα – Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες θα είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρήσουν τη διάλυση των Δήμων μας
Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ
Την ετοιμότητα της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει ενωμένη και με ωριμότητα μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, με στόχο να στηριχθεί η αναγέννηση της χώρας στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε ενόψει του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που ξεκινάει αύριο 18 και ολοκληρώνεται στις 19 Απριλίου, ο κ. Πατούλης διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως η Αυτοδιοίκηση «δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, που προωθεί όχι τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, αλλά την απορρύθμιση των Δήμων».
«Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει περιθώριο για διχασμούς. Σ’ ένα ενιαίο μέτωπο θα προχωρήσουμε, αποφασισμένοι να νικήσουμε προς όφελος της Αυτοδιοίκησης» τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δε γίνεται μεταρρύθμιση με διαρροές
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καυτηρίασε τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, μέσω συνεντεύξεων και διαρροών.
«Επιβεβαιώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση. Ο κ. Σκουρλέτης έπαιζε κρυφτούλι με την ΚΕΔΕ» ανέφερε και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση περιμένει ακόμα το κείμενο του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, αν ληφθούν υπόψιν τα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο Υπουργός Εσωτερικών διαπιστώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν μόνο δύο αλλαγές. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η μείωση της θητείας των αιρετών Διοικήσεων των Δήμων, από τα 5 στα 4 χρόνια».
«Είναι προφανές ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι πρώτον, να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από τις σημερινές Δημοτικές Αρχές και δεύτερον να οδηγήσει τους Δήμους από την επόμενη κιόλας περίοδο σε ακυβερνησία, ώστε στη συνέχεια, μέσα από το χάος που θα δημιουργηθεί, να υποκαταστήσει τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, με το διορισμένο εκτελεστικό γραμματέα» επισήμανε.
Δεν είναι μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού» και την κατηγόρησε ότι προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ στα Συνέδρια της και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις:
– Για τη διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ
-Για τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
-Για τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους
-Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
– Για την κατοχύρωση του ρόλου των Δήμων στην άσκηση των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο.
«Αυτά είναι μεταρρύθμιση και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η μείωση της θητείας των αιρετών, ο Ελεγκτής Νομιμότητας, η ένταξη στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των υπηρεσιών πρασίνου, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η ανακατανομή των πόρων, με βάση πληθυσμιακά ή άλλα κριτήρια» τόνισε.
«Για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που προκύπτουν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολλών Δήμων της χώρας, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να συνδέει τις κατηγορίες των Δήμων αυτών με τις αρμοδιότητες, τους πόρους, το προσωπικό» διαμήνυσε ο κ. Πατούλης.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση
Συνοψίζοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως απαιτούνται:
– Mεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση.
– Να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικότητας
– Λειτουργία ενός Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους. Και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,
-Να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση το 8% των πόρων του ΑΕΠ,
-Να γίνει φορολογική αποκέντρωση .
-Να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
-Να μην παίρνει η Κυβέρνηση τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από το Πράσινο Ταμείο και να της δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται αυτή για περιβαλλοντικά έργα.
-Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους.
-Να μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες
-Να έχουν οι Δήμοι τους πόρους και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολείων των Δήμων, για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης των πόλεων τους.
– Να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματά τους
– Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο, στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.
«Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται» επισήμανε ο κ. Πατούλης και επικαλούμενος τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά «Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι. Μας κοροϊδεύουν κανονικά».
Η Ελλάδα δε χρειάζεται απλή αναλογική αλλά απλή λογική
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται Απλή Λογική. Και ένα νέο Μοντέλο Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης».
«Τώρα είναι η ώρα η Αυτοδιοίκηση ενωμένη να διεκδικήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμισηστη λειτουργία του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, να στηριχτεί η αναγέννηση της χώρας σε έναμοντέλο που θα προωθεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Δεν έχουμε αντιπάλους μέσα στην Αυτοδιοίκηση
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μαζί με την ΕΝΠΕ στέλνουν με αφορμή το κοινό τους συνέδριο ένα πολύ ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα:
«Δεν θα επιτρέψουμε άλλο να παίζουν με την αξιοπρέπειά μας» σημείωσε και συνέχισε τονίζοντας:
Η ΚΕΔΕ έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της για το νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης. Συμμετείχε από την αρχή στον εθνικό διάλογο και στις επιτροπές που δημιούργησε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Με ποια λοιπόν λογική μας εξισώνουν κάποιοι με το Υπουργείο και ισχυρίζονται ότι ακόμη και σήμερα ότι ήταν λάθος της ΚΕΔΕ να ορίσει ημερομηνίες συνεδρίων χωρίς να έχει το νομοσχέδιο στα χέρια της, και αυτό που λένε μας εκθέτει. Προφανώς δε καταλαβαίνουν ότι αυτός που εκτέθηκε είναι ο Υπουργός, ο οποίος παίζει εδώ και ένα χρόνο “κρυφτούλι” με την αυτοδιοίκηση.
Όσο λοιπόν και να προσπαθούν να ρίξουν κάποιοι ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, δεν θα τα καταφέρουν. Προσωπικά εγγυώμαι για την ενότητα της Αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν έχουμε αντιπάλους μέσα στην Αυτοδιοίκηση αλλά έξω από αυτή. Αντίπαλοί μας είναι αυτοί που οφείλουν αλλά δεν νομοθετούν».
Κόκκινες γραμμές η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ο χρόνος διαβούλευσης του νομοσχεδίου
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι βασική προϋπόθεση να δοθεί επαρκής χρόνος για διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση.
«Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επισήμανε πως η μόνη επιλογή που είναι αποδεκτή είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση, με τους Δήμους λειτουργικά αυτόνομους και οικονομικά ανεξάρτητους και τις τοπικές κοινωνίες να έχουν τον πρώτο λόγο για όσα τις αφορούν.
«Για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης διευκρινίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το ζήτημα αυτό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Να δεσμευθεί ο υπουργός ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης του νόμου
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο, από τη στιγμή που θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ωστόσο ζήτησε να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή και ότι δεν θα υπάρχει πρόταση στο νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια.
Παράλληλα κάλεσε τον Υπουργό να μην προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση και διαμήνυσε χαρακτηριστικά:
“Αν ο κ. Υπουργός δεν ανταποκριθεί στις θέσεις αυτές, η ΚΕΔΕ θα είναι απέναντι. Θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο, μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές μας κοινωνίες, για να αποτρέψουμε τη διάλυση των Δήμων μας. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα. Από αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές αν είμαστε ενωμένοι».
Τοποθετήσεις
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και οι Επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων Λάζαρος Κυρίζογλου, Δημαρχός Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Εκπρόσωπος παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Απόστολος Κοιμήσης Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Δημήτρης Μπίρμπας Δήμαρχος Αιγάλεω, Επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Αναστάσιος Κανταράς Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου, Εκπρόσωπος Συντονισμού Αιρετών, Ελπίδα Παντελάκη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Εκπρόσωπος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αναμένεται να τοποθετηθούν μέχρι τη λήξη των εργασιών της Συνέλευσης αργά το απόγευμα, τα μέλη του Προεδρείου της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Γιάννης Καραγιάννης, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Λαγκαδά και Γιάννης Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Έδεσσας, οι Πρόεδροι των ΠΕΔ: Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βορείου Αιγαίου: Σπυρίδων Γαληνός, Δήμαρχος Λέσβου, Δυτικής Ελλάδας: Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, Δυτικής Μακεδονίας:Ιωάννης Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Φλώρινας, Ηπείρου:Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Θεσσαλίας: Γεώργιος Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, Ιονίων Νήσων: Αλέξανδρος Παρίσης, Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Κρήτης:Βασίλειος Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, Νοτίου Αιγαίου:Φώτιος Χατζηδιάκος, Δήμαρχος Ρόδου Πελοποννήσου: Δημήτριος Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Στερεάς Ελλάδας:Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα.