Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα δοθεί προς ενημέρωση στην Κ.Ε.Δ.Ε. πριν το Πάσχα, το προσχέδιο του νομοσχεδίου που αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Επιπλέον, πληροφορούμαστε από διάφορες πηγές ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων αλλά και κατά κύριο λόγο και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Απριλίου.
Για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους αλλά και η διασφάλιση της σταθερότητας και κυβερνησιμότητας των Δήμων που συνδέεται άμεσα με το εκλογικό σύστημα, αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.
Αφορούν άμεσα τη λειτουργία των Δήμων μας. Επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.
Για το λόγο αυτό η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ήδη καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2016 , μετά τη διεξαγωγή του ειδικού θεματικού συνεδρίου του Βόλου, συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν τόσο το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, όσο και του εκλογικού συστήματος. Οι θέσεις αυτές έχουν επικαιροποιηθεί και ψηφισθεί κι από τα δύο τακτικά μας συνέδρια. Της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2016 και των Ιωαννίνων, το Δεκέμβριο του 2017.
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, Απρίλιος του 2018, δεν έχουμε λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών το προσχέδιο του νομοσχεδίου, ενώ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και υπάρχει δέσμευση ότι αυτό θα είχε ήδη γίνει, θεωρούμε ότι υπηρετεί συγκεκριμένες μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Είναι προφανές ότι κάποιοι, όχι απαραίτητα ο Υπουργός Εσωτερικών αλλά πολιτικά υφιστάμενοι του, να επιθυμούν να προωθήσουν με διαδικασίες express και χωρίς επαρκή χρόνο διαβούλευσης, ένα νομοσχέδιο που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον μικροκομματικά συμφέροντα. Ένα νομοσχέδιο που δεν θα αποτελεί μεταρρύθμιση , αλλά θα περιορίζεται στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αντίθετη με αυτή τη μεθόδευση και θα κάνει ότι είναι θεσμικά δυνατόν, για να την ανατρέψει. Με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά και με εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών μας κοινωνιών.
Η σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσηςτης Κ.Ε.Δ.Ε. για τις 17 Απριλίου, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, αλλά και η διοργάνωση στις 18 και 19 Απριλίου στον ίδιο χώρο Κοινού Συνεδρίου μεταξύ Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, είναι δύο πολιτικές πρωτοβουλίες που υπηρετούν ένα στόχο:
Τη συγκρότηση ενός ισχυρού κι ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου, που θα διεκδικήσει με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις και με τη στήριξη των τοπικών μας κοινωνιών, την προώθηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης.
Μιας Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα δίνει προτεραιότητα στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες η Κ.Ε.Δ.Ε. για μια ακόμη φορά αναλαμβάνει τις ευθύνες της κι επιδιώκει να προωθηθεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Από την Κυβέρνηση ζητούμε:
Όσοι ζητούν με δημόσιες τοποθετήσεις και ψηφίσματά τους να αναβληθούν τόσο η Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση, όσο και το Συνέδριο με την ΕΝ.Π.Ε., μέχρι να μας δοθεί από το Υπουργείο το νομοσχέδιο και χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων σαφής δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης, υπονομεύουν την ενότητα της Αυτοδιοίκησης και υπηρετούν ίσως άθελά τους, τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για αναβολή, όσο η Κυβέρνηση «δεν ανοίγει τα χαρτιά της» και μεθοδεύει συστηματικά την απαξίωση του θεσμού μας.