Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 6η Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Έβρου με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά»
Γ. Πατούλης: « Με την πολύτιμη βοήθεια εξειδικευμένων ιατρών ενημερώνουμε την εκπαιδευτική κοινότητα πανελλαδικά για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών»
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Έβρου.
Η ημερίδα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Έβρου και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Έβρου. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ο οποίος δήλωσε: «Η ορθή χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί ένα ζήτημα μεγαλύτερης σημασίας απ’ ό, τι νομίζουμε, καθώς η χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να συνέβαλε στην καθοριστική αντιμετώπιση πολλών λοιμώξεων, η αλόγιστη όμως χρήση αυτών μπορεί να έχει διαφορετικό από το αναμενόμενο αποτέλεσμα συμβάλλοντας στη μικροβιακή αντοχή. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας με το να ενημερωνόμαστε και να τηρούμε τις οδηγίες του γιατρού μας».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γ.Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτησε την εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των παιδιών, και σημείωσε: «Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει ως συνέπεια την ανθεκτικότητα των μικροβίων. Το κράτος οφείλει να νομοθετήσει ώστε να προβλεφθεί η συνταγογράφηση από το θεράποντα γιατρό, όπου κρίνεται απαραίτητη, και να μην είναι ελεύθερη η πώλησή τους στα φαρμακεία. Από πλευράς μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε με την αρωγή εξειδικευμένων γιατρών το ευρύ κοινό αλλά και να εστιάσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα που στέκεται καθημερινά δίπλα στα παιδιά μας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και να επιτευχθεί ουσιαστικά ο σκοπός τους».
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Ζητάκης Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, Ειδικός Γραμματέας Αποκεντρωμένων και Παραμεθόριων Περιοχών του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ο οποίος δήλωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν άμεσα την υγεία του, με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στο πεδίο αυτό. «Στόχος της ενημέρωσης είναι να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να συμβάλλουν ως εκπαιδευτές στην αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών, μεταφέροντας την πληροφορία στους μαθητές τους».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Τερζής Αναστάσιος και η κα. Θεσσαλία Κεχαγιά Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Αγωγή Υγείας, όπως είναι γνωστό, αποτελεί βασικό άξονα του θεσμού των Σχολικών Δραστηριοτήτων που εφαρμόζεται σήμερα στα σχολεία. Η υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, έχει ως στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την προαγωγή υγείας των μαθητών και αυριανών ενεργών πολιτών. Απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αυτή είναι η συνεργασία με συλλόγους, πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους φορείς. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Γιώργο Πατούλη και τους συνεργάτες του, για τη διοργάνωση της ημερίδας η οποία πιστεύω ότι θα συμβάλλει σημαντικά στο δύσκολο αλλά σημαντικό έργο μας.
Εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Αλέξανδρος Παλαβουζόπουλος Υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου με θέμα «Η Αγωγή Υγείας στην Εκπαίδευση» .
Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.
Η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. H κα. Κανελλακοπούλου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.
Επιπρόσθετα, η κα. Κανελλακοπούλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e–bug». Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών .
Τέλος, η κα. Παπαθανασοπούλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη»από τη συγγραφέα κ. Ιωάννα Μπουλντούμη, το οποίο απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες.
Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών και υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας.