Γ. Πατούλης: «Οι κεντρικές κυβερνήσεις οφείλουν να αντιληφθούν πως το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν είναι προς πώληση. Η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει, προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτό»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), εκπροσωπώντας την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Οργανισμό Τοπικών Αρχών (UCLG) και άνοιξε τις εργασίες της σήμερα, στο πλαίσιο του 8ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό που διεξάγεται στη Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Στη Διάσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών αυτοδιοικητικών φορέων από 125 χώρες σε όλο τον κόσμο συζητήθηκαν οι δράσεις που μπορούν να δρομολογήσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για πιο ευημερούσες πόλεις αλλά και για να ασκήσουν πιέσεις προς τις κεντρικές κυβερνήσεις προκειμένου να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει για θέματα ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού, με τον Ειδικό Γραμματέα για Ομοσπονδιακά Θέματα της κυβέρνησης της Βραζιλίας, Paolo Camara. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τον συνεχάρη για την ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του κατά τη Διάσκεψη και του επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών του κόσμου με στόχο την εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης νερού.
Παράλληλα αντάλλαξε εποικοδομητικές απόψεις για τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια υιοθέτησης μίας αποτελεσματικότερης χρήσης των υδάτινων πόρων, με τον ομόλογο του Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δήμων Βραζιλίας Paulo Ziulkoski και τον Ivan Arcienega Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πόλεων και Δήμων Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι ήταν εκ των βασικών ομιλητών της Διάσκεψης.
Κατά τη σχετική συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που σχετίζονται με την ορθή διαχείριση του νερού, μέσω στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης αλλά και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αλλά και συνεργασίας αυτοδιοικητικών φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο τη δρομολόγηση κοινών δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Τη Διάσκεψη χαιρέτισαν επίσης ο Γάλλος Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου για το Νερό L. Fauchon, Δήμαρχοι από διάφορες πόλεις της Βραζιλίας και εκπρόσωποι σημαντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν βασικό τους αντικείμενο τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κτίριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δήμων Βραζιλίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Πρόεδρο Paulo Ziulkoski.
Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Νερό, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε τα εξής:
«Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Αυτοδιοίκηση σε αυτό το πολύ σημαντικό Παγκόσμιο Συνέδριο που διοργανώνεται εδώ στη Βραζιλία με στόχο τη λήψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο για τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων. Σημαντικές προσωπικότητες της Αυτοδιοίκησης από 125 χώρες σε όλο τον κόσμο έδωσαν δυναμικό παρόν, δείχνοντας έμπρακτα τη βούληση τους να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υιοθέτηση πολιτικών που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική και δίκαιη χρήση του νερού. Το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτό, με προτεραιότητα στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Οι κεντρικές κυβερνήσεις οφείλουν να δρομολογήσουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης των υδάτινων πόρων λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις αστικές χρήσεις αλλά και να αποδεχθούν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ύδρευσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, καθώς το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται.
Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση και της ελληνικής κυβέρνησης η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Η ΚΕΔΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το νερό ως δημόσιο αγαθό, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».