Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παρουσίαση του βιβλίου «ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ &ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Την πεποίθηση ότι ο προληπτικός έλεγχος στους ΟΤΑ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθεί, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στην ομιλία του κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με τίτλο «ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ &ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ.Πουλάκης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ.Σαρλής, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β.Θάνου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αν.Θεοτοκάτου, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ.Μαραγκού, Επίτιμοι Πρόεδροι του ΣτΕ και του ΕλΣ, Επίτιμοι Γενικοί Επίτροποι της Επικρατείας στο ΕλΣ, Πρυτάνεις Α.Ε.Ι., ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ.Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστας, Πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς 80 περίπου Δήμων από όλη τη χώρα, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Νομικοί Σύμβουλοι ΟΤΑ, δικηγόροι, δικαστές, στελέχη και υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με το ρόλο, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον .
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ του προληπτικού ελέγχου υποστηρίζοντας πως «η κατάργησή του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα αφού οι υπόλογοι θα τελούν πάντοτε υπό την ανασφάλεια και τον φόβο καταλογισμού τους και μάλιστα με την πάροδο μακρού χρόνου».
Ειδικότερα υπογράμμισε πως τα ζητήματα του προληπτικού ελέγχου δαπανών των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποτελούν για την Τ.Α. μείζον θέμα αφού δια του ελέγχου αυτού διασφαλίζεται η νομιμότητα όλων των ενταλμάτων και ασκείται παρεμπίπτων έλεγχος στην νομιμότητα των δαπανών μας.
Ωστόσο επισήμανε πως «θα πρέπει να υπάρξει και νομολογιακά μία σαφής διάκριση μεταξύ της αστικής ευθύνης των αιρετών όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρ. 232 του Καλλικράτη για θετική ζημία που αυτοί προκάλεσαν και της δημοσιονομικής ευθύνης που αυτοί έχουν ως υπόλογοι στα πλαίσια της παρεμβατικής τους ανάμειξης στην διαχειριστική διαδικασία, με δεδομένο ότι, όπως διευκρίνισε, ο αστικά ευθυνόμενος ουδόλως συνδέεται με την διαχειριστική διαδικασία. Πρέπει επομένως μετά την εφαρμογή του άρθρ. 232 του Καλλικράτη να αποσαφηνισθεί το ζήτημα αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και αφού χαρακτήρισε την έκδοση «πολύτιμο οδηγό», τόνισε πως εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε ένα καθεστώς οικονομικής και νομικής ασφυξίας, οι παρεμβολές δεκάδων ελέγχων δημιουργούν μία αναποτελεσματικότητα στην επίτευξη των σκοπών της που είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών μας.
Βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, όπως σημείωσε, να ενταθεί η συνεργασία με τους θεσμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου με στόχο την τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας αλλά από την άλλη πλευρά και την γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των δημοτικών ζητημάτων.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο διατύπωσε στις εκθέσεις ελέγχου κατά μέσο όρο 35 συστάσεις, η διαχείριση των οποίων απαιτούσε διορθωτικού χαρακτήρα επεμβάσεις είτε σε επίπεδο μόνο ΟΤΑ είτε και σε συνεργασία του με τρίτους φορείς, όπως το εποπτεύον Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ), την Κ.Ε.Δ.Ε., την ΑΑΔΕ, τον ΑΔΜΗΕ (σε κάποιες περιπτώσεις).
Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή τον έλεγχο παρακολούθησης της συμμόρφωσης (follow-up) επί των συστάσεων της πρώτης κατά σειρά έκθεσης στοχευμένου ελέγχου, που μόλις ολοκληρώθηκε, το Ελεγκτικό Συνέδριο:
– Συντόνισε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, της ΑΑΔΕ, της ΓΓΠΣ, κατά τις οποίες αναλύθηκαν διεξοδικά τα θέματα που δημιουργούν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Οικονομικών.
– Επεξεργάζεται πρόταση που υποβλήθηκε από την ΚΕΔΕ σχετικά με τη δημιουργία κόμβου διαλειτουργικότητας δήμων και Ελεγκτικού Συνεδρίου σε επίπεδο ελέγχου τίτλων πληρωμής δαπανών,
–Προγραμματίζει συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιοποίηση της Βάσης Δεδομένων και του Κόμβου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου στους ελέγχους που το Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί σε δήμους.